Modulul României specializat în stingerea incendiilor de pădure, pre-poziționat în Franța, continuă activitățile

Modulul României specializat în stingerea incendiilor de pădure, pre-poziționat în Franța, continuă activitățile

Modulul României specializat in stingerea incendiilor de pădure,  pre-poziționat în Franța, continuă activitățile necesare intervenției eficiente în cazul producerii unor situații care să pună în pericol viața și bunurile comunităților din țara gazdă


La solicitarea ofițerului de legatură francez, în cursul zilei de ieri, colegii noștri s-au deplasat în zona Massif de l'Etoile pentru a executa recunoașteri în teren, iar cu această ocazie le-au fost prezentate două modele de bazine cu apă aflate în zonele unde riscul de producere a incendiilor de pădure este ridicat, precum și a unui turn de supraveghere, ce oferă posibilitatea monitorizării unei suprafețe mari de teren.


Totodată, au avut loc instruiri care să faciliteze interpretarea datelor topografice, a hărților, dar și a estimărilor legate de suprafețele afectate de incendii, în faze incipiente.


Ulterior, militarii români  s-au deplasat la Chateauneuf-les-Martigues, unde au primit vizita unor oficialități locale, inclusiv a comandantului Departamentului Bouche du Rhone.


Tot în cursul zilei de ieri, componenții modulului național au fost solicitați să intervină în 2 locații pentru stingerea incendiilor de pădure, în localitatea ISTRES, respectiv în localitatea TARASCON. La momentul ajungerii la locul intervenției, ambele incendii au fost localizate de către pompierii francezi, care executau misiuni atât cu forțe terestre, cât și aeriene. Colegii noștri au rămas în rezervă operativă, în imediata apropiere a locului de manifestare, pentru eliminarea oricăror riscuri potențiale ulterioare.


Misiunile colegilor noștri continuă în țara gazdă, concomitent cu derularea ședințelor de pregătire și a antrenamentelor comune, la sediul Centrului de pregătire din localitatea Velaux,  pentru reducerea timpului de răspuns în cazul apariției incendiilor de pădure.


Conform prognozei pentru ziua de astăzi, 05 august, riscul apariției incendiilor de pădure este unul ridicat.


***


INFO BACKGROUND


Reamintim faptul că, în perioada 30 iulie - 02 septembrie 2023, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea acestui tip de risc.


Primul contingent, care însumează 40 de pompieri și 3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure (3000 l), 1 cisternă (30.000 l), 1 autospecială cu capacitate mare (10.000 l), 1 microbuz transport personal și 1 autocar, a plecat din România în data de 30 iulie, ajungând în Franța în seara zilei de 01 august.


Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16.08.2023, urmând ca alți 40 de pompieri să înlocuiască personalul.


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

07.08.2023