Misiunile desfășurate de pompierii militari, în acest weekend

Misiunile desfășurate de pompierii militari, în acest weekend

În perioada 14-16 august, la nivel național, pompierii militari au gestionat 4.214 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea primului ajutor unui număr de 3.335 de persoane aflate în dificultate.

 

Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 237 de incendii, precum și în alte 618 de intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, etc. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 24 accidente rutiere.

 

  • Una dintre intervențiile relevante a avut loc în cursul zilei de vineri, în județul Timiș, unde echipaje de descarcerare și prim-ajutor au fost solicitate să intervină pentru salvarea a 7 persoane, victime ale unui accident rutier produs între două autoturisme, în localitatea Tapia. În urma incidentului, doar 3 dintre acestea (rămase încarcerate) au necesitat ajutorul colegilor noștri.

 

  • O misiune, soldată cu pierderi de vieți omenești, a fost cea din cursul zilei de sâmbătă, în județul Ialomița, atunci când salvatorii au intervenit la un accident rutier produs pe DJ 212, în localitatea Movila, între 2 autoturisme. În momentul sosirii la locul evenimentului, echipajele au identificat 5 victime, dintre care 1 decedată și  alte 4 rănite. Forţele participante au intervenit pentru acordarea primului ajutor persoanelor implicate în accident, acestea fiind transportate ulterior la spital, pentru investigații medicale suplimentare.

 

  • Un alt accident rutier soldat cu victime a avut loc tot sâmbătă, în localitatea Coșereni, județul Ialomița. Salvatorii au intervenit de urgență în sprijinul ocupanților din două autoturisme intrate în coliziune. Din nefericire, o persoană și-a pierdut viața, iar alte 3 au necesitat transportul la spital.

 

  • Tot în cursul zilei de sâmbătă, o intervenție deosebită a avut loc și în județul Prahova, unde echipajele de pompieri au fost solicitate să intervină la un accident feroviar produs în municipiul Ploiești, unde un tren a lovit un autoturism. În urma evenimentului au rezultat 2 victime, încarcerate și inconștiente. După ce le-au fost aplicate manevrele de resuscitare, o persoană a fost declarată decedată, iar cea de-a doua a fost transportată la spital pentru investigații amănunțite.

 

  • Duminică, echipaje operative constănțene au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o cameră situată la etajul 5 al unui hotel din stațiunea Venus. Ajunse la locul solicitării, pompierii au constatat că flăcările se manifestau la mobilierul din camera, pe o suprafață de 15 mp. La fața locului, s-au deplasat de urgență două autospeciale de stingere și două ambulanțe SMURD. Au fost evacuate aproximativ 22 de persoane cazate la etajele 4 și 5, iar alte 44 s-au autoevacuat. Totodată, 4 persoane expuse la fum au fost asistate medical la locul evenimentului, nefiind necesar transportul acestora la spital.

 

 

Totodată, având în vedere prognozele hidrometeorologice emise în această perioadă, pompierii salvatori au derulat misiuni pentru limitarea și înlăturarea efectelor de vreme rea. Astfel, în cursul zilei de ieri militarii au acționat în sprijinul cetățenilor și autorităților locale din județele Bihor și Timiș pentru evacuarea apei din 22 case, 14 curți și 5 anexe precum și pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil. 

 

De asemenea, pentru protecția populație, ISU Arad a transmis, ieri,  un mesaj de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT privind manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase COD ROȘU. Nu au fost înregistrate efecte și nici alte situații care să pună în pericol comunitățile.

 

In continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optima la solicitările cetățenilor. Totodata, Centrul Operațional Național al IGSU va asigura monitorizarea dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficienta a  situațiilor de urgenta înregistrate la nivel național.

 

 

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

17.08.2020