Misiunile desfășurate de pompierii militari, în acest weekend

Misiunile desfășurate de pompierii militari, în acest weekend

În ultimele trei zile, pompierii din întreaga țară au acționat pentru gestionarea a 3.222 de intervenții. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență (2.603 cazuri SMURD).


În afara acestor situații, echipajele de salvatori au acționat pentru stingerea a 166 de incendii, la 11 misiuni de descarcerare, precum și în alte 442 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane/animale, distrugere/asanare muniție neexplodată, accidente/incidente din domeniul CBRN.


Misiuni relevante:


 O misiune relevantă, din cursul zilei de vineri, a fost cea din județul Buzău, atunci când salvatorii au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane surprinse de un mal de pământ, pe raza localității Siriu. Echipajele operative ajunse la locul solicitării au constatat că o persoană a fost surprinsă de dislocarea unui bloc de pământ, în timp ce efectua lucrări de extragere de rocă pe malul unui versant. După mai bine de 3 ore, în ciuda eforturilor depuse de pompieri, aceasta a fost declarată decedată, prezentând leziuni incompatibile cu viața.


 O altă misiune, care a presupus atenție sporită din partea colegilor noștri, a fost și cea de stingere a unui incendiu izbucnit la o casă în comuna Săveni, județul Ialomița, sâmbătă dimineața. La fața locului s-au deplasat de urgență salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia – Garda de intervenție Țăndărei, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, care au constatat faptul că flăcările se manifestau violent, la nivelul acoperișului imobilului. Pentru lichidarea incendiului și îndepărtarea efectelor negative, militarii au acționat mai bine de o oră și jumătate. Din fericire, nu au existat victime și nu a existat pericol de propagare la vecinătăți.


 Una dintre intervențiile relevante, din cursul zilei de duminică, a fost cea din județul Suceava, unde mai multe echipaje au intervenit, cu 7 mașini de stingere, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie, în localitatea Cornu Luncii. Odată ajunse la locul solicitării, forțele angrenate au constatat că flăcările se manifestau generalizat la acoperișul locuinței și la camera centralei termice, cu pericol de propagare la întreaga casă și la o anexă. De asemenea, echipajele SMURD sosite la locul evenimentului au acordat primul ajutor proprietarului, în vârstă de 51 de ani, care a suferit un atac de panică. Ulterior, acesta a fost transportat la spital, pentru investigații suplimentare. Datorită intervenției prompte a colegilor noștri, a fost salvat restul casei de locuit și anexa gospodărească, cu bunurile aferente.


Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a gestiona, în cel mai scurt timp, misiunile de acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate, precum și toate celelalte solicitări primite din partea cetățenilor.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/ sau intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

01.02.2021