Misiunile desfășurate de pompierii militari, în ultimele 24 ore

Misiunile desfășurate de pompierii militari, în ultimele 24 ore

1.316 de intervenții în situații de urgență au fost gestionate de pompierii militari, în ultimele 24 de ore, la nivel național. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea primului ajutor pentru 896 persoane.


Totodată, salvatorii au acționat pentru stingerea a 47 de incendii, precum și în alte 198 intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane/animale, distrugere muniție neexplodată etc. De asemenea, în ultimele 24 de ore, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 4 cazuri, pentru extragerea ocupanților din autoturismele implicate în accidente rutiere.


Una dintre intervențiile relevante gestionate în cursul zilei de ieri a avut loc pe DN 1, între localitățile Poieni și Bologa, județul Cluj, unde pompierii militari au fost solicitați să intervină la un accident rutier în care au fost implicate o autoutilitară și un autotren. Ajunși la locul solicitării, salvatorii au constatat faptul că, în urma impactului, 5 persoane au necesitat îngrijiri medicale de urgență. În ciuda eforturilor depuse de colegii noștri, una dintre acestea a fost declarată decedată.


O altă intervenție relevantă a fost și cea din județul Neamț, unde 18 pompieri, care au încadrat 4 mașini de stingere, au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un operator economic cu activitate în domeniul prelucrării lemnului, din localitatea Dumbrava Roșie. Ajunse la locul solicitării, forțele angrenate au constatat că incendiul se manifesta pe o suprafață de 150 mp, ulterior extinzându-se la acoperiș, suprafața total afectată fiind de 600 mp. Datorită intervenției prompte a pompierilor, flăcările au fost stinse în mai puțin de două ore, fără a fi înregistrate victime.


Totodată, în ultimele 24 de ore, au fost emise și 8 atenționări meteorologice COD GALBEN de polei, ce au vizat județele: AR,BC, BH, BR, BZ, CL, CV GL, IF, IL, PH, TM, VN, VS și municipiul București, 3 atenționări meteorologice COD GALBEN de ceață, pentru județele: AG, DB și PH, 1 atenționare hidrologică COD GALBEN de depășire a cotelor de atenție, pe râuri din județele CS, GJ și MH și 1 atenționare hidrologică COD PORTOCALIU de depășire a cotelor de inundație, pe râuri din județele CS și TM, însă nu au fost înregistrate situații deosebite, în contextul fenomenelor de vreme rea.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Informații referitoare la măsurile de prevenire şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore, precum și prin intermediul platformei https://fiipregatit.ro/

02.02.2021