Bilanțul misiunilor din weekend

Bilanțul misiunilor din weekend

Peste 4.500 de intervenții ale pompierilor, în acest sfârșit de săptămână

În perioada 09-11 iulie, la nivel național, pompierii militari au gestionat 4.505 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 3.613 de persoane aflate în dificultate.


Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 313 incendii, precum și în alte 606 intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată sau inundații.


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 22 accidente rutiere.


Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, în acest weekend, amintim:


Intervenția din cursul zilei de sâmbătă a pompierilor timișeni, în urma producerii unui accident rutier pe A1, localitatea Șuștra, unde a fost implicat un microbuz, care s-a răsturnat. Salvatorii au intervenit de urgență acordând măsurile de prim ajutor celor 9 victime implicate în eveniment, ulterior acestea fiind transportate la spital, pentru investigații de specialitate.


O altă intervenție care a presupus efort susținut din partea salvatorilor bihoreni a avut loc tot în cursul zilei de sâmbătă, în localitatea Oradea, unde pompierii au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la un centru de colectare a deșeurilor. În momentul ajungerii la locul solicitării, forțele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau generalizat, pe o suprafață de aproximativ 300 metri pătrați. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, înlăturând pericolul de propagare la vecinătăți.


De asemenea, o misiune complexă a avut loc duminică, în județul Prahova, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au acționat în cazul unui accident rutier produs între 2 autoturisme, pe DN 1, pe raza localității Băicoi. În urma evenimentului rutier au rezultat 5 victime. Din cauza impactului puternic și a leziunilor suferite o persoană și-a pierdut viața, iar celelalte 4 victime implicate în evenimentul rutier au fost transportate la spital.


Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor și a celor de descarcerare, în contextul fenomenelor de vreme rea, salvatorii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.


În contextul fenomenelor hidrometeorologice manifestate, în ultimele trei zile s-au înregistrat efecte în 11 de județe (AR, HD, HR, TM, BV, DB, IF, MM, PH, TL și VN), unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 13 case, 31 curți, 16 beciuri, pentru degajarea a 17 copaci, fiind afectate 4 autoturisme.


În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va asigura monitorizarea dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.


12.07.2021