Bilanțul misiunilor din weekend

Bilanțul misiunilor din weekend


În perioada 27-29 august, la nivel național, pompierii militari au gestionat 4.139 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 3.263 de persoane aflate în dificultate.


Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 205 incendii, precum și în alte 654 intervenții, în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată sau inundații.


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor, în 33 de accidente rutiere.


Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, în acest weekend, amintim:


Intervenția din seara zilei de sâmbătă a pompierilor bucureșteni, în urma producerii unui accident rutier pe A2, sensul spre București, unde au fost implicate patru autoturisme. Forțele operative au intervenit de urgență și au acordat măsuri de prim ajutor celor 10 victime implicate în eveniment, două persoane au decedat din cauza impactului puternic, iar alte patru au fost transportate la spital.


De asemenea, o misiune complexă a avut loc duminică, în județul Suceava, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au acționat în cazul unui accident rutier produs pe raza localității Stroiești, unde un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma evenimentului rutier au rezultat patru victime, care au fost asistate medical la fața locului, trei dintre acestea au fost transportate la spital, pentru investigații de specialitate.


Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor și a celor de descarcerare, în contextul fenomenelor de vreme rea, salvatorii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.


În contextul fenomenelor hidrometeorologice manifestate, în perioada 28-29 august a.c, s-au înregistrat efecte în 6 județe (AG, BV, CV, DB, PH, VL) și municipiul București,  unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 28 case, 154 curți, 36 subsoluri, cât și pentru degajare a 5 copaci doborâți de vânt, fiind avariate 12 autoturisme.


În localitatea Pucioasa (DB), 10 persoane au fost evacuate temporar din 4 case inundate.


În acest moment sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice în localități din județele Brașov și Dâmbovița.


În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Național al IGSU va asigura monitorizarea dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

30.08.2021