1.790 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

1.790 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru pompierii din întreaga țară!


Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.790 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore.


La nivel național, 1.426 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (392 cazuri), urmată de județele Mureș (66 cazuri), Timiș (57 cazuri) și Sibiu ( 55 cazuri).


În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 68 incendii, precum și în alte 315 de intervenții în sprijinul comunităților.


Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 7 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.


O misiune, care a necesitat atenție sporită din partea pompierilor, a avut loc în județul Suceava, unde salvatorii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un spațiu comercial, situat la parterul unui bloc de locuințe, din municipiul Fălticeni. La sosirea echipajelor de stingere, arderea se manifesta la interior, cu posibilități de propagare la vecinătăți. Flăcările au fost stinse în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime.


În aproape 50% din situații, incendiile au ca punct de plecare instalațiile electrice, mijloacele de încălzire și coșurile de fum defecte sau improvizate. Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:

Este interzisă lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune;

Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!

Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii;

Este interzisă suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori.În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate in dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

02.11.2021