A început numărătoarea inversă până la noaptea dintre ani

A început numărătoarea inversă până la noaptea dintre ani

A început numărătoarea inversă până la noaptea dintre ani, iar noi, pompierii, avem două recomandări pentru voi:


❗NU permiteți copiilor jocul cu petarde și artificii!

❗NU neglijați respectarea măsurilor pentru limitarea răspândirii noului tip de coronavirus!


În afara acestor măsuri pe care trebuie să le respectăm fiecare dintre noi, vă informăm că, în perioada imediat următoare, aproape 5.000 de pompieri vor asigura, zilnic, misiunile de prevenire și intervenție în situații de urgență, la nivel național.


Răspunsul la solicitările cetățenilor va fi gestionat cu peste 3.600 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 41 de șenilate, 32 autofreze, 133 mașini de descarcerare, 323 ambulanțe SMURD tip B2, 39 unităţi de terapie intensivă mobilă (dintre care 7 specializate în tratament neonatologic), precum şi 42 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.


În domeniul preventiv, potrivit acțiunilor cuprinse în Planul de măsuri pentru sezonul rece, încă de la sfârșitul lunii noiembrie, inspectorii de prevenire derulează controale la unitățile de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, construcții și alte amenajări similare ori, după caz, în zonele unde se vor organiza evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece.


Astfel, în perioada 25 noiembrie – 26 decembrie a.c., pentru depistarea şi înlăturarea potenţialelor cauze de incendiu, pompierii au executat, la nivel național, 2.722 controale de prevenire. În urma acestor verificări, pentru nerespectarea normelor de securitate la incendiu, inspectorii de prevenire au aplicat 948 de amenzi, în cuantum de peste 2,7 milioane lei .

Totodată, pe durata acțiunilor de prevenire, desfășurate la categoriile de obiective menționate anterior, prioritară este și verificarea respectării măsurilor pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.


Pe lângă aceste măsuri dispuse de autorități, sunt și cele pe care le puteți lua fiecare dintre voi. Fiți aliații noștri, gândiți-vă la ce vi se poate întâmpla vouă sau celor din apropierea voastră atunci când folosiți aceste petarde și artificii. NU alegeți să vă riscați sănătatea pentru câteva secunde de distracție.


Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, este important să conștientizați pericolul utilizării necorespunzătoare a acestor obiecte. Nu au fost puține situațiile când pompierii și echipajele medicale au acționat pentru stingerea incendiilor sau pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor rănite în urma utilizării mijloacelor pirotehnice.


Un caz recent s-a produs în data de 22 decembrie, în localitatea Oltina, județul Constanța, acolo unde folosirea petardelor a rănit un copil de opt ani, după ce obiectul i-a explodat în mână. La locul solicitării a fost găsit un copil conștient şi stabil care avea mai multe plăgi şi arsuri la nivelul palmei şi degetelor. Acesta a fost preluat de un elicopter SMURD şi a fost transportat la Spitalul Județean Constanţa.


Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de folosirea necorespunzătoare, nu utilizați artificiile în încăperi și spații închise, balcoane, holuri de bloc și pe terase. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor de încălzire.


Dacă respectați aceste reguli simple, veți intra în siguranță în noul an!

30.12.2021