Bilanțul pompierilor după anul nou

Bilanțul pompierilor după anul nou


În weekend-ul de Revelion, peste 5.000 de pompieri s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.


Răspunsul la solicitările primite a fost gestionat cu peste 3.600 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 133 mașini de descarcerare, 323 ambulanțe SMURD tip B2, 39 unităţi de terapie intensivă mobilă (dintre care 7 specializate în tratament neonatologic), precum şi 42 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.


În ultimele trei zile s-au înregistrat peste 4.000 de situații de urgență. Pompierii au intervenit pentru stingerea a 200 de incendii, iar echipajele SMURD au acordat prim ajutor unui număr de 3.174 de persoane.


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 8 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.


Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:


O misiune, care a presupus efort susținut din partea pompierilor, a avut loc în cursul zilei de vineri, în județul Buzău, unde s-a intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o casă, în localitatea Cândești. Forțele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că arderea se manifesta violent, generalizat, pe o suprafață de aproximativ 300 mp, cu posibilități de propagare, la o construcție învecinată. După aproximativ trei ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost stins, în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime.


O intervenție, soldată cu o victimă, a avut loc în noaptea de sâmbătă, în județul Neamț, acolo unde echipajele de stingere au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o casă, în localitatea Borca. Colegii noștri au stins flăcările în scurt timp, însă, din nefericire, în interiorul imobilului a fost găsită o persoană decedată.O altă misiune relevantă a avut loc sâmbătă, 02 ianuarie, atunci când salvatorii brașoveni, care au încadrat nouă mașini de stingere, au acționat pentru lichidarea flăcărilor izbucnite la două case și două anexe, în localitatea Râșnov. Forțele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că arderea se manifesta violent, cu degajări mari de fum, pe o suprafață totală de aproximativ 450 mp. Concomitent cu misiunea de stingere, pompierii au acordat măsuri de prim ajutor pentru două persoane, fără a fi necesar transportul la spital. Incendiul a fost stins după aproximativ patru ore.Un eveniment rutier soldat cu un număr mare de victime a avut loc duminică, 03 ianuarie, în județul Timiș, pe centura de ocolire a municipiului Timișoara, unde 2 autoturisme, în care se aflau 8 persoane (3 adulți și 5 minori), au intrat în coliziune frontală. Salvatorii au evaluat și acordat măsuri de prim ajutor victimelor accidentului rutier, ulterior fiind transportate la spital, pentru investigații suplimentare.O altă intervenție care a presupus efort susținut din partea salvatorilor a fost și cea din cursul zilei de duminică, 03 ianuarie, din județul Prahova, acolo unde pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locomotiva unui tren de marfă (25 de vagoane încărcate cu îngrășăminte chimice), în apropierea stației Brazi. Pentru localizarea și stingerea flăcărilor, locomotiva a fost decuplată de vagoane și tractată la o distanță de siguranță. Incendiul a fost lichidat, fiind afectată partea electrică a locomotivei.


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
                                                 SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

03.01.2022