Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore


Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.493 misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore.


La nivel național, 1.243 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (277 cazuri), urmată de județele Mureș (66 cazuri), Timiș (59 cazuri) și Cluj (49 cazuri).


În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 55 de incendii, precum și în alte 201 de intervenții în sprijinul comunităților.


Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 3 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 2 persoane și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore (2 persoane în județul BC)


Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:


O intervenție, care a necesitat atenție sporită din partea pompierilor, a avut loc în județul Bacău, unde echipajele de prim ajutor și descarcerare au fost solicitate să intervină în urma unui accident rutier, unde un autoturism a ieșit de pe carosabil și a lovit un cap de pod, pe DN 2G, în localitatea Ardeoani. În urma evenimentului rutier au rezultat 4 victime, dintre care 3 încarcerate. Din nefericire, 2 persoane au decedat din cauza leziunilor suferite, generate de impactul puternic. După acordarea măsurilor de prim ajutor, 1 persoană a fost transportată la spital pentru îngrijiri suplimentare.


O misiune complexă, care a presupus efort susținut din partea salvatorilor a avut loc în cursul acestei nopți, în județul Dâmbovița, unde echipajele de stingere au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la un spațiu comercial, în municipiul Târgoviște. Pompierii sosiți la locul evenimentului au constatat că flăcările se manifestau violent, generalizat, pe o suprafață de aproximativ 250 mp. Incendiul a fost stins în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime.


Un eveniment, soldat cu pierderea unei vieți a avut loc tot în cursul nopții, în județul Sibiu, unde pompierii au fost solicitați pentru stingerea unui incendiu produs la o casă, în localitatea Mârșa. Forțele de intervenție au lichidat prompt flăcările, însă, în interiorul imobilului, o persoană a fost găsită decedată.


De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel:  1 mesaj privind prezența animalelor sălbatice (urs), în județul Harghita; 1 mesaj privind avertizarea meteorologică COD PORTOCALIU  de intensificări ale vântului, în județele Argeș, Brașov, Dâmbovița și Prahova.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență  https://fiipregatit.ro.

04.01.2022