Misiunile din ultimele 24 de ore

Misiunile din ultimele 24 de ore

În cursul zilei de ieri, pompierii au intervenit în peste 1.400 situații de urgență

 

La nivel național, în ultimele 24 de ore, pompierii au gestionat 1.435 de situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea măsurilor de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

 

Astfel, 1.169 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (247 cazuri), urmată de județele Sibiu (65 cazuri), Cluj (53 cazuri) și Mureș (52 cazuri).

 

În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 44 de incendii, precum și în cazul altor 225 de intervenții în sprijinul comunităților.

 

O atenție deosebită a fost alocată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acționând în 3 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme.

 

În cursul zilei de ieri, echipaje din cadrul ISU Vaslui au intervenit la un accident rutier produs între 2 autoturisme, pe raza localității Crețești. În urma evenimentului au rezultat 2 victime. Pompierii au evaluat și au acordat măsuri de prim ajutor celor 2 ocupanți ai autoturismelor, ulterior fiind transportați la o unitate spitalicească.

 

O altă misiune soldată cu o victimă a avut loc în județul Suceava, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au acționat în urma unui accident rutier produs între localitățile Mălini și Slatina. Salvatorii au asistat medical persoana implicată în evenimentul rutier, ulterior fiind transportată la spital, pentru investigații de specialitate.

 

Totodată, pe parcursul ultimelor 24 de ore au fost transmise 2 atenționări meteorologice COD GALBEN de ceață, ce au vizat județele: CJ, MM, SJ; 1 atenționare meteorologică COD GALBEN de vânt, ce au vizat județele: BR, BZ, CL, IL, și 2 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind incidența de răspândire a SARS-CoV-2, în județele Bistrița-Năsăud și Satu Mare.

 

Întrucât până pe 12 ianuarie, ora 10, în Oltenia și sudul Banatului vor fi precipitații moderate cantitativ (15...25 l/mp), la început predominant sub formă de ploaie, care se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, recomandăm cetățenilor să evite drumurile pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate

 

Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

11.01.2022