Misiunile din ultimele 24 de ore

Misiunile din ultimele 24 de ore

În cursul zilei de ieri, 17 ianuarie a.c., pompierii au acționat pentru gestionarea a 1.759 situații de urgență. La nivel național, au fost înregistrate 1.312 solicitări pentru acordarea de prim ajutor, 1.308 persoane fiind asistate medical.


În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 129 de incendii, precum și în alte 309 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi: acțiuni desfășurate în contextul fenomenelor meteorologice periculoase, deblocare persoane și animale, distrugere muniție neexplodată și alte tipuri de intervenții destinate protecției comunităților.


Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 9 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 3 persoane și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore (2 persoane în județul IF și 1 persoană în județul BZ).


Una dintre intervențiile relevante gestionate de pompierii buzoieni în cursul zilei de ieri a avut loc în județul Ialomița, atunci când echipajele de descarcerare și prim ajutor au acționat în urma unui accident rutier, pe raza localității Grivița. Un autoturism, în care se aflau 2 persoane, s-a răsturnat în afara părții carosabile. În pofida tuturor eforturilor depuse de echipajele de intervenție, 1 persoană a decedat, iar cealaltă a fost asistată medical, fără a fi necesar transportul la spital.


Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor și a celor de descarcerare, în contextul fenomenelor de vreme rea, salvatorii au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele aflate sub incidența acestora.


Astfel, vremea nefavorabilă a produs efecte în 16 localități din 14 județe (AB, BV, CS, CJ, DJ, HR, HD, IS, MS, NT, PH, SV, TR și VL), unde s-a intervenit pentru degajarea unor elemente de construcție, la 6 acoperișuri, ale unor blocuri. Totodată, din cauza vântului puternic, 12 copaci au avariat 8 autoturisme, fiind nevoie de intervenția salvatorilor pentru degajarea acestora.


De asemenea, pompierii, cu ajutorul șenilatei au intervenit pentru preluarea unui pacient cu stare febrilă, în județul Alba, precum și pentru deblocarea unei ambulanțe SAJ, pe DJ 687D, în județul Hunedoara, și a 2 autotrenuri, blocate în zăpadă, pe DN 1, județul Cluj, DN 13A, județul Harghita.


Traficul rutier a fost temporar oprit pe 6 drumuri naționale (DN 1/BV, DN 1/CJ, DN 2/SV, DN 13A/HR, DN 68/CS și DN 76/HD), temporar restricționat pe 2 drumuri naționale (DN 15/HR și DN 74/AB) și 1 drum județean (DJ 506/TR), din cauza zăpezii și copacilor căzuți pe carosabil.     


La momentul raportării se intervine în județele Caraș Severin, Harghita și Suceava pentru remedierea avariilor la alimentarea cu energie electrică.


În perioada supusă raportării au fost transmise 7 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 4 mesaje dintre care 3 transmise de IGSU privind avertizări meteorologice Cod Roșu, în județele Caraș Severin, Cluj și Hunedoara;  1 mesaj privind o avertizare meteorologică Cod Portocaliu, în județul Caraș Severin;  2 mesaj privind incidența de răspândire a SARS-CoV-2 în localități din județele Bistrița-Năsăud și Satu Mare.


Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.


Totodată, evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro


                                                         SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

18.01.2022