Bilanțul pompierilor din ultimele patru zile

Bilanțul pompierilor din ultimele patru zile

În perioada 21-24.01.2022, peste 5.000 de pompieri s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

 

În ultimele patru zile s-au înregistrat peste 6.500 de situații de urgență. În urma solicitărilor primite, echipajele SMURD au acordat prim ajutor calificat unui număr de 5.035 de persoane.

 

Totodată, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea celor 527 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 1.022 de misiuni pentru protecția comunităților.

 

De asemenea, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 32 de cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 8 persoane și-au pierdut viața.

 

Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

 

O misiune, care s-a soldat cu victime, a avut loc în cursul zilei de vineri, 21 ianuarie, în județul Prahova, unde colegii noștri au intervenit în urma unui accident rutier, pe DN 1D, pe raza localității Cioranii de Sus. Un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un cap de pod. Echipajele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că în urma accidentului au rezultat trei victime. În ciuda tuturor eforturilor depuse de pompieri, două persoane au decedat, din cauza impactului puternic, iar cea de-a treia a fost transportată la spital.

 

Un eveniment rutier care a presupus atenție sporită din partea pompierilor a avut loc sâmbătă, 22 ianuarie, în județul Constanța, pe DJ 228A, pe raza localității Galeșu, unde un autoturism s-a răsturnat. În urma accidentului rutier au rezultat trei victime. Din nefericire, din cauza leziunilor suferite, generate de impactul puternic, două persoane și-au pierdut viața pe loc, iar o altă persoană, a fost transportată la spital după acordarea asistenței medicale de urgență.

 

O altă misiune relevantă a avut loc duminică, 23 ianuarie atunci când peste 25 de salvatori covăsneni, care au încadrat patru mașini de stingere, au acționat pentru lichidarea flăcărilor izbucnite la zece case de locuit, în localitatea Comandău. Forțele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că arderea se manifesta violent, cu degajări mari de fum, pe o suprafață totală de aproximativ 600 mp. Concomitent cu misiunea de stingere, pompierii au evacuat 18 persoane, care au fost relocate, ulterior la rude. Pe timpul intervenției o persoană, intoxicată cu fum, a fost asistată medical, fără a fi necesar transportul la spital. Incendiul a fost stins după aproximativ șase ore.

 

Un incendiu, soldat cu o victimă, a avut loc pe parcursul serii de duminică, 23 ianuarie, în județul Buzău, unde pompierii au intervenit pentru stingerea flăcărilor produse la o locuință, în localitatea Buda. Colegii noștri sosiți la locul evenimentului au constatat că arderea se manifesta pe o suprafață de aproximativ 120 mp. Incendiul a fost stins în limitele găsite, însă, din nefericire, în interior a fost găsită o persoană decedată.

 

O altă intervenție care a presupus efort susținut din partea pompierilor a fost și cea din seara zilei de luni, 24 ianuarie, din județul Prahova, acolo unde echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă, în localitatea Petroșani. Arderea se manifesta cu degajări mari de fum, la o casă, precum și la o anexă, pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Pe timpul operațiunilor de intervenție a fost găsită o persoană decedată, în interiorul imobilului.

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

                                                                                                                              SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

25.01.2022