Peste 2.200 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

Peste 2.200 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

Peste 2.200 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore (24.03.2022)


A fost o altă zi solicitantă pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Vâlcea, Argeș, Prahova și Bacău.


La nivel național, 1.207 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (331 cazuri), urmată de județele Mureș (62 cazuri), Cluj (60 cazuri) și Timiș (52 cazuri).


În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 784 de incendii, precum și în alte 234 de intervenții în sprijinul comunităților.


Din totalul celor 784 incendii care au avut loc ieri, 668 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate peste 7.900 ha de teren și 133 ha fond forestier. Pe lângă suprafețele de teren afectate, a existat și 1 victimă care și-a pierdut viața (1 persoană în județul VL) și alte două persoane care au suferit arsuri grave ( 1 persoană în județul IS și 1 persoană în județul CS).


O atenție deosebită a fost alocată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acționând în 8 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme.


O misiune care s-a soldat cu victime a avut loc ieri, în județul Suceava, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit în urma unui accident rutier, între două autovehicule și un autoturism, produs pe raza localității Cornu Luncii. În urma evenimentului au rezultat patru victime, dintre care două încarcerate. Pompierii au extras cele două persoane, însă, din nefericire, o persoană a fost găsită decedată, din cauza leziunilor suferite, generate de impactul puternic. După evaluarea și acordarea măsurilor de prim ajutor celor trei persoane, doar o singură victimă a necesitat transportul la spital.


O altă intervenție, care a necesitat atenție sporită din partea salvatorilor, a avut loc tot pe parcursul zilei de ieri, în județul Ialomița, unde pompierii au acționat în urma unui eveniment rutier, produs pe raza municipiului Fetești. Un autoturism a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat. În urma accidentului rutier au rezultat cinci victime (trei adulți și doi minori). Echipajele de intervenție au evaluat și asistat medical cele cinci victime, trei dintre acestea au necesitat transportul la spital, pentru investigații suplimentare.


Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.


De asemenea, în data de 24.03.2022, pentru gestionarea afluxului masiv de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat un număr de 521 de pompieri și 225 mijloace tehnice.


În ultimele 24 de ore au fost transmise 8 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 4 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urs), în județele: Argeș (1), Brașov (2) și Prahova (1); 3 mesaje privind producerea incendiilor de vegetație uscată în județul Mureș;1 mesaj privind producerea unui incendiu, în județul Dolj.


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

25.03.2022