Peste 5.800 de intervenții ale pompierilor, în acest weekend

Peste 5.800 de intervenții ale pompierilor, în acest weekend


În acest sfârșit de săptămână (25-27.03.2022), la nivel național, pompierii militari au gestionat 5.891 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 3.490 solicitări.


Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 1.708 de incendii, precum și în alte 678 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, etc.


Din totalul celor 1.708 incendii care au avut loc în ultimele trei zile, 1.399 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate peste 20.000 ha de teren și aproximativ 1.175 ha de fond forestier.


Totodată, în ultimele trei zile, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 15 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În ciuda eforturilor salvatorilor, în urma acestor evenimente 13 persoane și-au pierdut viața.


Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:


O intervenție complexă a avut loc sâmbătă, în municipiul Giurgiu, unde pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la o casă. Echipajele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că arderea se manifesta violent, cu degajare de fum, la patru locuințe, pe o suprafață de aproximativ 260 mp. Pe timpul operațiunilor de stingere, echipajele SMURD au acordat măsuri de prim ajutor pentru cinci persoane, fără a fi necesar transportul la spital. Incendiul a fost stins în limitele găsite.


De asemenea, o altă misiune complexă, a avut loc tot pe parcursul zilei de sâmbătă, în județul Arad, pe DN 69, între localitățile Arad și Șagu, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au acționat în urma unui accident rutier. Un autoturism a părăsit carosabilul și a intrat într-un cap de pod. În urma evenimentului rutier au rezultat două victime (bărbat, 19 ani și femeie, 45 ani). În ciuda tuturor eforturilor depuse de pompieri, cele două persoane au decedat, din cauza leziunilor suferite, generate de impactul puternic.


Un alt eveniment, care a presupus efort susținut din partea pompierilor, a avut loc în județul Buzău, în localitatea Breaza, unde salvatorii intervin încă de sâmbătă pentru stingerea unui incendiu produs la vegetație uscată și la o pădure de pin. Au fost afectate aproximativ 300 ha de vegetație uscată și peste 50 ha de coronament.


O misiune soldată cu victime a avut loc tot pe parcul zilei de duminică, în județul Timiș, unde colegii noștri au intervenit în urma unui accident rutier produs între două autoturisme, pe raza localității Săcălaz. În urma incidentului au rezultat cinci victime, dintre care patru încarcerate. Pompierii au extras cele patru persoane, însă, din nefericire, din cauza impactului puternic, trei persoane au decedat (un copil și doi adulți), iar celelalte două persoane (un copil și un adult), după acordarea măsurilor de prim ajutor au fost transportate la spital.


Pe lângă aceste situații, pompierii continuă acțiunile desfășurate în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.


De asemenea, în perioada 25-27.03.2022, pentru gestionarea afluxului masiv de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat un număr total de 1.665 de pompieri și 677 mijloace tehnice.


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


28.03.2022