Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore


Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare persoane și animale din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.624 misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore (31.03.2022).


La nivel național, 1.201 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (287 cazuri), urmată de județele Mureș (63 cazuri), Cluj (62 cazuri) și Timiș (45 cazuri).


În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 213 incendii, precum și în alte 207 intervenții în sprijinul comunităților.


Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 6 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.


Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:


O intervenție care a necesitat atenție sporită din partea pompierilor a avut loc noaptea trecută, în județul Dâmbovița, unde salvatorii au acționat în urma unei explozii, care a generat un incendiu, într-un apartament, din municipiul Târgoviște. Incendiul a fost stins cu promptitudine, însă, din nefericire, o persoană (bărbat, 57 ani), cu arsuri la nivelul feței și a primit asistență
medicală la locul evenimentului, fără a fi necesar transportul la spital.


O parte dintre evenimentele care au avut loc loc ieri, au constat în arderi necontrolate de vegetație, din totalul celor 213 incendii, 163 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate aproximativ 700 ha de teren. Pe lângă suprafețele de teren afectate, aceste arderi au produs și pagube materiale. Un astfel de incendiu a avut loc pe parcursul zilei de ieri, în județul Suceava, localitatea Horodnic de Sus, unde echipajele de stingere au acționat pentru lichidarea flăcărilor care s-au extins de la vegetație uscată, la o hală, pe o suprafață de aproximativ 150 mp, precum și la un autoturism aflat în proximitate. Incendiul a fost stins în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime.


Un caz similar s-a produs ieri, tot în județul Suceava, unde pompierii au intervenit pentru stingerea flăcărilor izbucnite la vegetație uscată, în localitatea Preutești. Echipajele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că incendiul se manifesta la vegetație uscată, pe o suprafață de aproximativ 15 ha, propagându-se și la o anexă, al unui imobil. Din fericire, incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate victime.


Pe lângă aceste situații, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.


Totodată, în data de 31.03.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat un număr de 531 de pompieri și 229 de mijloace tehnice.De asemenea, în ultimele 24 de ore a fost transmis 1 mesaj de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urs), în județul Brașov.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


01.04.2022