Peste 1.500 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

Peste 1.500 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de oreA fost o altă zi solicitantă pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Argeș, Cluj și Mureș.


La nivel național, 1.228 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (314 cazuri), urmată de județele Timiș (73 cazuri), Mureș (66 cazuri) și Sibiu (46 cazuri).


În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 148 de incendii, precum și în alte 146 de intervenții în sprijinul comunităților.


Din totalul celor 148 incendii care au avut loc ieri, 93 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate peste 290 ha de teren.


O atenție deosebită a fost alocată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acționând în 5 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme.


O misiune care a necesitat atenție sporită din partea salvatorilor bucureșteni a avut loc ieri dimineață, unde pompierii au fost solicitați să intervină pentru evacuarea călătorilor dintr-o garnitură de metrou, blocată între stații. Forțele de intervenție au evacuat cele 276 de persoane, în condiții de siguranță. Acestea nu au necesitat asistență medicală de urgență.


O intervenție care a presupus efort susținut din partea pompierilor a avut loc ieri, tot în Capitală, unde echipajele operative au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată, în Parcul Natural Văcărești. Incendiul s-a manifestat violent, pe o suprafață de aproximativ 15.000 mp. Din cauza degajărilor mari de fum, în sprijinul populației aflate in proximitatea zonei de manifestare, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO – ALERT. Incendiul a fost lichidat în mod eficient, fără a fi înregistrate victime.


Un eveniment soldat cu victime a avut loc, tot ieri, în județul Vâlcea, unde echipajele de prim ajutor și descarcerare au intervenit la un accident rutier, în care a fost implicat un autoturism, pe raza localității Căineni. În urma incidentului au rezultat trei victime, una dintre acestea în stop cardio-respirator. Echipajele de prim ajutor au efectuat manevre de resuscitare, însă, din nefericire, nu au reușit să-i repornească funcțiile vitale. După acordarea măsurilor de prim ajutor, ceilalți doi ocupanți au fost transportați la o unitate spitalicească, pentru investigații suplimentare  de specialitate.


Concomitent cu misiunile specifice, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transportul persoanelor și ajutoarelor materiale.


Astfel, la data de 05.04.2022, pentru gestionarea afluxului masiv de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 500 de pompieri și 213 mijloace tehnice.


În ultimele 24 de ore, la nivel național au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, astfel:  3 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urs), în județele Brașov, Harghita și Mureș; 1 mesaj privind producerea unui incendiu de vegetație uscată, în municipiul București (Sector 4).


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor destinate optimizării misiunilor de răspuns, orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

06.04.2022