Bilanțul misiunilor zilnice

Bilanțul misiunilor zilnice


În cursul zilei de ieri (13.06.2022), pompierii au intervenit în peste 1.400 de situații de urgență


La nivel național, în ultimele 24 de ore, pompierii au gestionat 1.491 de situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea măsurilor de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.


Astfel, 1.262 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (283 cazuri), urmată de județele Timiș (74 cazuri), Cluj (60 cazuri) și Mureș (57 cazuri).


În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 55 de incendii, precum și în cazul altor 181 de intervenții în sprijinul comunităților.


O atenție deosebită a fost alocată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acționând în 5 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme. În urma acestor situații, 3 persoane și-au pierdut viața ( județele CL, CT și TR ).


De asemenea, în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 9 persoane aflate în dificultate.


O intervenție soldată cu victime a avut loc ieri în județul Bistrița-Năsăud, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au acționat în cazul unui accident rutier, produs între două autoturisme, pe raza localității Săsarm. În urma evenimentului rutier au rezultat cinci victime. Salvatorii au acordat măsuri de prim ajutor pentru cele cinci persoane, ulterior au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare.


Un alt eveniment care a necesitat atenție sporită din partea salvatorilor a avut loc pe parcursul zilei de ieri în județul Constanța, unde pompierii au intervenit la un accident rutier între localitățile Neptun și Venus. În acest incident au fost implicate un microbuz și un autoturism, în care se aflau șase persoane (patru adulți și doi minori). Echipajele de intervenție au asistat medical la fața locului cei șase ocupanți ai autovehiculelor, ulterior fiind transportați la o unitate spitalicească.


În ultimele 24 de ore au fost transmise 26 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, astfel: 9 mesaje de avertizare a populației privind prezența animalelor sălbatice în județele Bacău (1), Covasna (2), Harghita (5), Prahova (1); 17 mesaje de avertizare a populației privind fenomenele hidrometeorologice, ce au vizat județele: Alba (2), București (1), Ilfov (2), Brașov (2), Buzău (1), Caraș-Severin (4), Cluj (1), Constanța (1), Gorj (1), Hunedoara (1), Vâlcea (1).


Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii au acționat și în contextul manifestării fenomenelor meteorologice. Vremea rea a produs efecte la nivelul a 10 localități din județele GJ, GR, IF, PH și SB și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 casă, 3 subsoluri/beciuri, 4 curți și 2 anexe gospodărești. Echipajele de pompieri au îndepărtat unele elemente de construcţie de la 1 imobil, precum și pentru degajarea a 8 copaci căzuți pe carosabil, fiind afectat 1 autoturism.


Pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.


Astfel, în data de 13.06.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 407 pompieri și 279 mijloace tehnice.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


14.06.2022