Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore (16.06.2022)

Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore (16.06.2022)

Zi plină pentru pompieri: 82 de incendii și alte 1.237 misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență


Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.481 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore (16.06.2022).


Totodată, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea celor 82 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 155 de misiuni pentru protecția comunităților.


Aproape 55 % din totalul incendiilor înregistrate la nivel național au fost la arderi necontrolate, fiind afectate peste 40 ha de teren (miriști, vegetație uscată).


La nivel național, 1.243 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (281 cazuri), urmată de județele Timiș (70 cazuri), Mureș (52 cazuri) și Constanța (50 cazuri).


Echipajele de descarcerare au intervenit în 7 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturismele implicate în accidente rutiere. În urma acestor evenimente, 3 persoane și-au pierdut viața.


De asemenea, în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 12 persoane aflate în dificultate.


În ultimele 24 de ore, la nivel național au fost transmise 8 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice, în județele: Argeș (1), Bacău (1), Hunedoara (1), Harghita (2), Mureș (1) și Vrancea (2).


Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:


O intervenție soldată cu o victimă a avut loc în județul Dolj, unde echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Gogoșu. Forțele de intervenție sosite la locul evenimentului au constatat că incendiul se manifesta într-o cameră de locuit. Pompierii au stins cu promptitudine focul, însă, din nefericire, în interiorul locuinței a fost găsită o persoană decedată.


O misiune complexă care a presupus efort susținut și atenție sporită din partea salvatorilor bistrițeni a avut loc în localitatea Sântioana. Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu violent izbucnit la o gospodărie, extins la mai multe imobile. Ajunse la locul solicitării, echipajele de intervenție au constatat că arderea se manifesta cu flacără deschisă și degajări mari de fum la trei case și mai multe anexe, pe o suprafață de aproximativ 1.000 mp. Concomitent cu operațiunile de stingere, echipajele de prim ajutor au acordat asistență medicală pentru șase victime, o persoană fiind transportată la spital. Incendiul a fost lichidat după mai multe ore de luptă continuă cu focul, fără a fi înregistrate și alte victime.


Un alt eveniment soldat cu mai multe victime a avut loc noaptea trecută în județul Iași, unde colegii noștri au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă pe raza localității A. I. Cuza. Ajunși la locul solicitării, pompierii au constatat că arderea se manifesta generalizat la întregul imobil, pe o suprafață de aproximativ 60 mp. Pe timpul intervenție, din interiorul locuinței, au fost extrase trei persoane (femeie 46 ani, femeie 82 ani și o minoră în vârstă de 8 ani), în stop cardiorespirator. În pofida tuturor eforturilor depuse de echipajele de intervenție, cele trei victime nu au răspuns manevrelor de resuscitare.


Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.


Astfel, în data de 16.06.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 289 de pompieri și 218  mijloace tehnice.


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.                                                                                                                        SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

17.06.2022