Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

La nivel național, în cursul zilei de ieri (29.06.2022), pompierii au gestionat 1.601 situații de urgență, 135 dintre acestea fiind pentru stingerea incendiilor. În afara acestor situații, salvatorii au intervenit și în alte 166 de intervenții în sprijinul comunităților.


Peste 65% din totalul incendiilor înregistrate la nivel național au fost la arderi necontrolate, fiind afectate aproximativ 270 ha de teren (miriști, vegetație uscată).


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 8 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În urma acestor evenimente 4 persoane și-au pierdut viața în județul Ialomița.


De asemenea, în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 19 persoane aflate în dificultate.


În perioada de referință, la nivel național au fost înregistrate 1.292 solicitări pentru acordarea de prim ajutor, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (298 cazuri), urmată de județele Timiș (73 cazuri), Mureș (66 cazuri), Brașov (52 cazuri) și Hunedoara (49 cazuri).


Dintre cele mai semnificative misiuni, amintim:


Intervenția pompierilor ialomițeni, în urma producerii unui grav accident rutier pe drumul E 85, între localitățile Sinești și Movilița. În evenimentul rutier au fost implicate trei autoturisme în care se aflau nouă persoane (opt adulți și un minor). Având în vedere numărul mare de victime, pentru optimizarea misiunilor de răspuns a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Din nefericire, în urma evenimentului rutier, 4 persoane și-au pierdut viața din cauza leziunilor suferite în urma impactului puternic. Celelalte victime au primit asistență medicală de urgență la fața locului, iar ulterior au fost transportate la spital pentru investigații medicale de specialitate.


Un alt accident rutier din care au rezultat victime multiple a avut loc ieri în județul Dâmbovița, pe drumul DN 1 A, pe raza localității Butimanu. Evenimentul rutier s-a produs între un microbuz și un autoturism. Pentru gestionarea situației de urgență a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Ajunse la locul solicitării, echipajele de prim ajutor au acordat asistență medicală de urgență celor 12 victime și ulterior le-au transportat la mai multe unități medicale.


Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.


Totodată, în data de 29.06.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 398 de pompieri și 226 de mijloace tehnice.


În ultimele 24 de ore au fost transmise 22 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, astfel: 19 mesaje privind prezența animalelor sălbatice, în județele: Argeș (1), Bacău (3), Brașov (4), Hunedoara (2), Harghita (2), Prahova (4) și Vrancea (3); 2 mesaje privind avertizări meteorologice imediate, în județele Ialomița, Buzău și Călărași; 1 mesaj privind producerea unui incendiu, cu degajări de fum, în județul: Călărași.


Unitățile operative rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.


Totodată, evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

30.06.2022