Peste 4.900 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend

Peste 4.900 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend


În acest sfârșit de săptămână (01-03.07.2022), la nivel național, salvatorii au gestionat 4.958 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 3.902 de solicitări.


Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 410 de incendii, precum și în alte 599 de intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată etc.


Din totalul celor 410 incendii care au avut loc în ultimele trei zile la nivel național, 280 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate peste 530 ha de teren.


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 23 de accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În urma acestor evenimente, șase persoane și-au pierdut viața.


De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 34 persoane aflate în dificultate.


Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:


O intervenție a pompierilor clujeni la un grav accident rutier a avut loc sâmbătă dimineața pe raza localității Ciucea. În cele două autoturisme implicate în evenimentul rutier, echipajele de intervenție au găsit patru victime, dintre care o tânără încarcerată și inconștientă, în stop cardiorespirator. Folosind echipamentele din dotare, colegii noștri au extras-o, însă, în ciuda manevrelor de resuscitare, victima a decedat. Salvatorii au acordat măsuri de prim ajutor pentru alte trei victime care ulterior au fost transportate la spital.


Un alt eveniment rutier soldat cu victime a avut loc duminică seara în județul Ialomița, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit între localitățile Ciochina și Orboiești la un autoturism ce a părăsit carosabilul și s-a răsturnat. În urma accidentului rutier au rezultat patru victime, dintre care una inconștientă. Salvatorii au acordat asistență medicală de urgență la fața locului, ulterior toate victimele au fost transportate conștiente la spital pentru investigații medicale suplimentare.


În ultimele 72 de ore, la nivel național, pompierii militari au intervenit în 27 de localități din 21 județe pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea.


Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 7 case, 9 curți, 6 subsoluri/beciuri și 60 de străzi. Totodată, pompierii au acționat pentru degajarea a 45 copaci rupți de vântul puternic și 8 stâlpi prăbușiți pe carosabil. În urma acestor evenimente, 50 de autoturisme au fost avariate.


De asemenea, colegii noștri au intervenit pentru îndepărtarea unor elemente de construcție desprinse de pe acoperișurile a 13 imobile.


Traficul rutier fost temporar blocat pe 3 drumuri naționale (DN6/CS, DN11 B/HR și DN 7A/ HD) din cauza apei acumulate pe carosabil și a copacilor rupți de vânt.


O situație deosebită a avut loc în județul Suceava în seara zilei de sâmbătă când pompierii au fost solicitați pentru localizarea și lichidarea unui incendiu la o casă, provocat de un trăsnet. Echipajele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că flăcările se manifestau la nivelul acoperișului pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Focul a fost stins fără a fi înregistrate victime.


Monitorizarea permanentă a situației din teren și măsurile întreprinse pentru gestionarea promptă a solicitărilor primite din partea cetățenilor au făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime.


Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii rămân mobilizați în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

04.07.2022