Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Pompierii militari au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel național. Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.722 misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore (05.07.2022).


La nivel național, 1.353 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe solicitări de sprijin fiind înregistrate în zona București-Ilfov (257 cazuri), urmată de județele Constanța (70 cazuri), Mureș (61 cazuri), Timiș (57 cazuri), Hunedoara (57 cazuri) și Cluj (51 cazuri).


În ultimele 24 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea celor 187 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 215 misiuni pentru protecția comunităților.


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 4 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.  În urma acestor evenimente, 3 persoane și-au pierdut viața în județele Iași (2 persoane) și Sălaj (1 persoană).


Din totalul celor 187 de incendii care au avut loc ieri la nivel național, 123 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate peste 580 ha de teren.


De asemenea, în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 5 persoane aflate în dificultate.


O intervenție solicitantă a avut loc în județul Constanța, unde echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care a izbucnit la un lan de grâu între localitățile Năvodari și Lumina. Forțele de intervenție, sosite la locul evenimentului, au constatat că incendiul se manifesta violent, cu flacără deschisă și degajări mari de fum pe o suprafață de aproximativ 15 hectare. Pompierii au stins cu promptitudine focul, fără a fi înregistrate victime.


O intervenție complexă a pompierilor maramureșeni a avut loc ieri după-amiază, pentru gestionarea urmărilor unui grav accident rutier. Acesta s-a produs pe DN 18, pe raza localității Moisei, unde un autocar,  în care se aflau 51 de pasageri, a părăsit partea carosabilă. În urma acestui eveniment au rezultat opt victime. Pentru gestionarea optimă a situației de urgență a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Colegii noștri au acordat primul ajutor victimelor, ulterior toate persoanele rănite au fost transportate la spital pentru investigații medicale de specialitate. Restul pasagerilor au fost preluați de un autocar, pus la dispoziție de către autoritățile locale, pentru a fi cazați la o pensiune din zonă.


Un alt eveniment rutier a avut loc ieri dimineață în județul Vâlcea, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit pe raza localității Ionești, pe DN 64, la un accident rutier produs între două autoturisme. În urma impactului au rezultat patru victime, dintre care una încarcerată. Salvatorii au scos persoana dintre fiarele contorsionate ale autoturismului și au acordat asistență medicală de urgență la fața locului tuturor celorlalte persoane. Toate victimele au fost transportate ulterior la spital, conștiente, pentru investigații medicale suplimentare.


Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii au acționat și în contextul manifestării fenomenelor meteorologice. Vremea rea a produs efecte la nivelul a 13 localități din județele Argeș, Caraș, Mehedinți, Olt și Vâlcea, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 casă și 6 beciuri/subsoluri. Echipajele de pompieri au acționat pentru degajarea a 7
copaci căzuți pe carosabil, precum și pentru îndepărtarea unor elemente de construcţie de la 3 blocuri, fiind afectate 6 autoturisme.


În ultimele 24 de ore, la nivel național au fost transmise transmise 48 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, dintre care 25 de mesaje privind prezența animalelor sălbatice, în județele Argeș (3), Brașov (4), Buzău (1), Covasna (1), Harghita (10), Mureș (2),Prahova (3) și Vrancea (1); 11 mesaje privind avertizări meteorologice imediate, ce au vizat județele Bistrița Năsăud, Buzău, Caraș Severin, Gorj, Harghita, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt șiVâlcea și 12 mesaje privind avertizări hidrologice imediate, ce au vizat județele Caraș Severin, Mehedinți și Vâlcea.


Pe lângă aceste situații, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin derularea activităților specifice din zona de frontieră.


Totodată, în data de 05.07.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 365 de pompieri și 219 de mijloace tehnice.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

06.07.2022