Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

La nivel național, în cursul zilei de ieri, 06.07.2022, pompierii au gestionat 1.617 situații de urgență, 133 dintre acestea fiind pentru stingerea incendiilor. În afara acestor situații, salvatorii au intervenit și în alte 169 de intervenții în sprijinul comunităților.


Peste 60% din totalul incendiilor înregistrate la nivel național au fost arderi necontrolate, fiind afectate aproximativ 308 ha de teren (miriști, vegetație uscată).


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 8 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.  În urma acestor evenimente, 2 persoane și-au pierdut viața în județele Vâlcea și Vaslui.


În perioada de referință, la nivel național au fost înregistrate 1.306 solicitări pentru acordare de prim ajutor, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (313 cazuri), urmată de județele Timiș (76 cazuri), Constanța (64 cazuri), Mureș (57 cazuri) și Cluj (53 cazuri).


De asemenea, în ultimele 24 de ore, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 8 persoane aflate în dificultate.


Pompierii din județul Vrancea au fost solicitați să intervină la un incendiu de vegetație uscată și fond forestier. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că incendiul se manifesta pe o suprafață considerabilă (aproximativ 25 ha de vegetație uscată și 50 de ha litieră și coronament în pădure de salcâm și pin). După mai multe ore de efort susținut și luptă continuă cu flăcările, incendiul a fost lichidat.


Un eveniment complex ce a necesitat efort susținut din partea salvatorilor vâlceni s-a produs pe parcursul dimineții de ieri pe raza localității Roșiile, sat Romanești. Pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea flăcărilor izbucnite la o casă și mai multe anexe gospodărești. La sosirea primelor echipaje, incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajare mare de fum pe o suprafață de peste 240 mp, la structura de lemn a locuinței, două fânare și două anexe. Incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate victime.

O altă intervenție complexă a pompierilor ISU Vâlcea a avut loc pe parcursul dimineții de ieri, când echipajele de stingere au fost solicitate pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un cort de evenimente aferent unei pensiuni de pe raza municipiului Râmnicul Vâlcea. La sosirea pompierilor, flăcările se manifestau generalizat, pe o suprafață de aproximativ 600 mp. Concomitent cu operațiunea de stingere, salvatorii au acordat primul ajutor unei persoane, fără a fi necesar transportul acesteia la spital. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, fără a fi înregistrate alte victime.


Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii au acționat și în contextul manifestării fenomenelor meteorologice. Vremea rea a produs efecte la nivelul a 6 localități din județele Botoșani, Prahova și Sibiu, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 gospodărie, degajarea a 6 copaci și 2 stâlpi căzuți pe carosabil.


În ultimele 24 de ore, la nivel național au fost transmise transmise 16 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, dintre care 12 mesaje privind prezența animalelor sălbatice, în județele: Brașov (3), Buzău (2), Covasna (1), Harghita (4), Mureș (1) și Vrancea (1); 2 mesaje privind avertizări meteorologice imediate, ce au vizat județele: Bacău și Olt. și 2 mesaje privind avertizări hidrologice imediate, ce au vizat județul Bacău.


Pe lângă aceste situații, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin derularea activităților specifice din zona de frontieră.


Totodată, în data de 06.07.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 252 de pompieri și 228 de mijloace tehnice.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

07.07.2022