Bilanțul misiunilor zilnice

Bilanțul misiunilor zilnice

La nivel național, în ultimele 24 de ore, salvatorii au gestionat 1.588  situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.


Astfel, 1.267 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (276 cazuri), urmată de județele Timiș (65 cazuri), Constanța (61 cazuri),Sibiu (56 cazuri), Cluj (55 cazuri) și Mureș (53 cazuri).


În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 152 de incendii, precum și în cazul altor 174 de intervenții în sprijinul comunităților.


Din totalul celor 152 de incendii care au avut loc ieri la nivel național, 104 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri), fiind afectate aproximativ 200 ha de teren.


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 5 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În urma acestor evenimente, 4 persoane și-au pierdut viața în județele Arad, Bacău, Bihor și Olt.


De asemenea, în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 5 persoane aflate în dificultate.


Dintre misiunile cele mai solicitante, amintim:


O intervenție solicitantă a avut loc ieri în județul Bihor, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au acționat pentru gestionarea urmărilor unui accident rutier produs pe DN 79, pe raza localității Nojorid, între un autoturism și un autotren. În urma evenimentului au rezultat patru victime. Din cauza leziunilor suferite, generate de impactul puternic, 1 persoană de sex feminin, în vârstă de 25 de ani, a fost găsită decedată .Pompierii au acordat asistență medicală de urgență la fața locului celorlalte trei victime, ulterior acestea au fost transportate la spital pentru investigații medicale suplimentare.


O misiune care a presupus atenție sporită din partea pompierilor băcăuani a avut loc ieri seară, pe DJ 118, pe raza localității Sănduleni. Echipajele de descarcerare și prim ajutor au acționat la un accident rutier produs între două autoturisme, în urma căruia au rezultat patru victime. Din cauza leziunilor grave suferite, 1 persoană a fost găsită decedată. Trei victime au primit primul ajutor din partea salvatorilor, ulterior acestea au fost transportate la spital pentru investigații medicale suplimentare.


Pompierii vasluieni au fost solicitați, tot ieri seară, să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată și mărăciniș din municipiul Huși.  Echipajele de intervenție, ajunse la locul solicitării, au constatat că arderea se manifesta violent pe o suprafață de aproximativ 10 ha, cu posibilitatea de propagare la alte clădiri și un adăpost pentru animale. Concomitent cu acțiunea de stingere, salvatorii au acționat pentru evacuarea a13 bovine surprinse de foc în interiorul adăpostului. După aproximativ două ore de luptă continuă cu focul, incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate victime.


Un alt eveniment care a necesitat atenție sporită din partea colegilor noștri a avut loc pe parcursul zilei de ieri în județul Giurgiu, pe raza localității Mogoșești. Pompierii au intervenit pentru gestionarea urmărilor unui incendiu izbucnit la o clădire de birouri, o magazie și vegetația uscată din imediata apropiere, pe o suprafață totală de peste 90 mp. Intervenția rapidă a echipajelor operative a menținut flăcările în limitele găsite, fără ca acestea să se propage la obiectivele din vecinătate. Incendiul a fost stins, fără a fi înregistrate victime.


În ultimele 24 de ore au fost transmise 19 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice, în județele Argeș (3), Bacău (1), Brașov (3), Buzău (1), Covasna (5), Harghita (3), Hunedoara (1), Vâlcea (1) și Vrancea (1).


Pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.


Astfel, în data de 12.07.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 470 pompieri și 226 mijloace tehnice.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


13.07.2022