Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

La nivel național, în cursul zilei de ieri, 13.07.2022, pompierii salvatori au gestionat 1.564 situații de urgență, 159 dintre acestea fiind pentru stingerea incendiilor. În afara acestor situații, salvatorii au intervenit și în alte 185 de intervenții în sprijinul comunităților.


Peste 60% din totalul incendiilor înregistrate la nivel național au fost arderi necontrolate, fiind afectate aproximativ 227 ha de teren (miriști, vegetație uscată, deșeuri).


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 9 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În urma acestor evenimente, 1 persoană și-a pierdut viața în județul Călărași.


În perioada de referință, la nivel național au fost înregistrate 1.211 solicitări pentru acordare de prim ajutor, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (294 cazuri), urmată de județele Mureș (59 cazuri), Constanța (54 cazuri), Timiș (50 cazuri) și Cluj (45 cazuri).


De asemenea, în ultimele 24 de ore, pe timpul misiunilor desfășurate, echipajele de intervenție au salvat 11 persoane aflate în dificultate.


Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:


Un eveniment rutier a avut loc ieri după-amiază în județul Călărași, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit între localitățile Ștefănești și Ileana la un autoturism ce a părăsit carosabilul și s-a răsturnat. În urma accidentului rutier au rezultat patru victime. Din cauza leziunilor suferite, generate de impactul puternic, 1 persoană a fost găsită în stop cardio-respirator. Colegii noștri au aplicat manevre de resuscitare victimei, fără răspuns favorabil. Salvatorii au acordat asistență medicală de urgență la fața locului celorlalte trei persoane, ulterior două dintre acestea au fost transportate conștiente la spital pentru investigații medicale suplimentare.


Un eveniment complex ce a necesitat efort susținut din partea salvatorilor bistrițeni s-a produs ieri seară, într-o zonă de pădure, greu accesibilă, pe raza localității Bistrița Bârgăului. Salvatorii au fost solicitați să intervină pentru extragerea unui bărbat accidentat de un copac. Primele echipaje sosite la locul intervenției au constatat că persoana era conștientă și cooperantă, dar prezenta multiple traumatisme. Colegii noștri au stabilizat victima, însă, ținând cont că accesul autospecialelor de intervenție era imposibil în zona respectivă, s-a luat decizia evacuării acesteia cu ajutorul elicopterului SMURD. Bărbatul a fost recuperat cu ajutorul troliului și transportat la spital pentru investigații medicale suplimentare.


În ultimele 24 de ore, la nivel național au fost transmise transmise 16 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice, în județele Argeș (3), Brașov (5), Covasna (1), Harghita (3), Prahova (3) și Vâlcea (1).


Pe lângă aceste situații, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin derularea activităților specifice din zona de frontieră.


Totodată, în data de 13.07.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 360 de pompieri și 212 de mijloace tehnice.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.roSERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

14.07.2022