Peste 1.600 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

Peste 1.600 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

 

Ziua de ieri (14.07.2022) a fost solicitantă pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Cluj, Argeș, Timiș, Bihor și Prahova

 

O pondere de aproximativ 80% din totalul intervențiilor a constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD (1.308 de cazuri din totalul de 1.653 de situații de urgență gestionate).

 

De asemenea, pompierii salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea celor 178 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 160 misiuni pentru protecția comunităților.

 

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 7 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.  În urma acestor evenimente, 3 persoane și-au pierdut viața în județele Călărași, Maramureș și Mureș.

 

Din totalul celor 178 de incendii care au avut loc ieri, 127 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate de miriști, vegetație uscată și deșeuri, fiind afectate 394 ha de teren.

 

În ultimele 24 de ore au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice, în județele Brașov (1), Covasna (1) și Harghita (2).

 

Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

 

O misiune solicitantă pentru salvatori a avut loc pe parcursul zilei de ieri, în județul Maramureș, în municipiul Baia Mare, unde pompierii au intervenit pentru gestionarea urmărilor unui accident rutier între două autoturisme. În urma evenimentului au rezultat cinci victime. Din cauza impactului puternic, una dintre persoane a fost găsită în stop cardio-respirator. Colegii noștri i-au aplicat manevre de resuscitare, însă fără rezultat. Echipajele de intervenție au acordat primul ajutor celorlalte victime, ulterior acestea fiind transportate la o unitate medicală pentru investigații suplimentare de specialitate.

 

O altă misiune complexă care a necesitat efort susținut din partea pompierilor a avut loc, tot pe racursul zilei de ieri, pe raza localității Buftea, județul Ilfov,
unde au fost solicitați să intervină la un incendiu violent izbucnit la mai multe locuințe. Ajunse la locul solicitării, echipajele de intervenție au constatat că arderea se manifesta generalizat, cu flacără deschisă, la șase imobile pe o suprafață de aproximativ 1.000 mp. Incendiul a fost lichidat fără a fi înregistrate victime.

 

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.

 

Astfel, în data de 14.07.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 446 de pompieri și 213 mijloace tehnice.

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

15.07.2022