Peste 5.000 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend

Peste 5.000 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend

În acest sfârșit de săptămână (15-17.07.2022), la nivel național, salvatorii au gestionat 5.032 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 3.831 de solicitări.


Totodata, în perioada de referință, echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 596 de incendii, precum și în alte 588 de intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată etc.


Peste 72% din totalul celor 596 incendii înregistrate la nivel național, în ultimele trei zile, s-au produs la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri, litieră de pădure), fiind afectate peste 1.535 ha de teren.


De asemenea, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 17 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În urma acestor evenimente, 4 persoane și-au pierdut viața.


De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, colegii noștrii au salvat 15 persoane aflate în dificultate.


Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:


Intervenția de sâmbătă a salvatorilor vâlceni în urma unui accident rutier produs pe raza localității Pietrari, în care au fost implicate două autoturisme. În urma impactului, au rezultat două victime, una dintre acestea încarcerată, în stop cardio-respirator. Folosind echipamentele din dotare, colegii noștri au reușit să o recupereze, însă, din cauza leziunilor suferite, victima și-a pierdut viața. În urma evaluării medicale la fața locului, nu s-a impus transportul celei de a doua persoane la spital.


O altă misiune care a necesitat efort susținut din partea pompierilor teleormăneni a avut loc duminică, în urma unui incendiu care a cuprins aproximativ 50 ha de vegetație uscată. Acesta a izbucnit între localitățile Vitănești și Văceni, în apropierea DN 6. Din cauza fumului dens, care s-a degajat și pe suprafața carosabilă, traficul rutier a fost temporar blocat. Din fericire, salvatorii au reușit limitarea propagării flăcărilor, fără a fi înregistrate alte pagube.


În perioada de referință, la nivel național au fost transmise 44 de mesaje de avertizare a populației, prin intermediul sistemului RO-ALERT, dintre care 34 de mesaje privind prezența animalelor sălbatice, în județele AG, AG, BC, BV, BZ, CV, HR și PH, 9 mesaje privind avertizări de producere a fenomenelor meteorologice periculoase în municipiul București și județele CL, CT, IF, TL respectiv 1 mesaj privind dispariția unui minor în județul Botoșani.


Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii salvatori acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.


În continuare, echipajele operative rămân mobilizate, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea promptă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

18.07.2022