Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

Echipajele operative au fost prezente la datorie pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel național. Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.894 misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore (18.07.2022).


La nivel național, 1.504 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe solicitări de sprijin fiind înregistrate în zona București-Ilfov (313 cazuri), urmată de județele Timiș (94 cazuri), Constanța (87 cazuri), Sibiu (64 cazuri), Cluj (56 cazuri) și Mureș (54 cazuri).


În ultimele 24 de ore, echipajele operative au acționat pentru localizarea și stingerea celor 248 incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 180 de misiuni pentru protecția comunităților.


Din totalul celor 248 de incendii care au avut loc ieri la nivel național, 200 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri), fiind afectate 871 ha de teren.


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 4 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În urma acestor evenimente, 2 persoane și-au pierdut viața în județele Brașov și Sălaj.


În perioada de referință, la nivel național au fost transmise 13 mesaje de avertizare a populației, prin intermediul sistemului RO-ALERT, dintre care 12 mesaje privind prezența animalelor sălbatice, în județele Argeș (1), Bacău (1), Brașov (1), Covasna (1), Harghita (4), Mureș (1) și Prahova (3), respectiv 1 mesaj privind dispariția unui minor în județul Constanța.


Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:


Intervenția pompierilor bucureșteni pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs ieri seară la o fabrică de mobilă din localitatea Jilava. În momentul sosirii la locul solicitării, echipajele de intervenție au constatat că focul se manifesta cu degajări mari de fum, pe o suprafață de aproximativ 1.000 mp. După mai multe ore de luptă cu focul, incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate victime.


O altă intervenție complexă a fost gestionată de către salvatorii nemțeni, în urma unui incendiu izbucnit la o garsonieră din localitatea Bicaz. La sosirea primelor echipaje, arderea se manifesta cu flacără deschisă și exista pericolul extinderii la vecinătăți. Incendiul a fost lichidat fără a fi înregistrate victime sau pagube materiale importante.


Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 347 de pompieri salvatori și 228 de mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

19.07.2022