Bilanțul misiunilor zilnice

Bilanțul misiunilor zilnice

În cursul zilei de ieri, 19 iulie a.c., la nivel național, pompierii salvatori au acționat pentru gestionarea a 1.755 de situații de urgență. Cele mai multe cazuri au fost reprezentate de solicitările pentru acordarea de prim ajutor, 1.348 de persoane aflate în dificultate fiind asistate medical.


În ultimele 24 de ore, echipajele operative au acționat pentru localizarea și stingerea a 226 incendii, precum și în alte 172 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane și animale, distrugere muniție neexplodată și alte tipuri de intervenții destinate protecției comunităților.


Din totalul celor 226 incendii care au avut loc ieri, la nivel național, 176 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri), fiind afectate aproximativ 529 ha de teren și 7 ha de fond forestier.


Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 5 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. Deși echipajele de salvatori au depus eforturi susținute pentru stabilizarea victimelor, 2 persoane și-au pierdut viața în județele Argeș și Mehedinți.


În perioada de referință, la nivel național au fost transmise 9 mesaje de avertizare a populației, prin intermediul sistemului RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice, în județele Argeș (1), Bacău (1), Brașov (2), Mureș (2), Vâlcea (2) și Vrancea (1).


Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:


❗ Intervenția pompierilor nemțeni pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs ieri la o mănăstire din localitatea Tarcău. Odată ajunși la locul solicitării, colegii noștri au constatat că arderea se manifesta generalizat, cu flacără deschisă, atât la anexele din ansamblul mănăstiresc, cât și la acoperișul chiliilor. După mai multe ore de luptă cu focul, incendiul a fost lichidat iar suprafața afectată a fost de aproximativ 1.600 mp, fără a fi înregistrate pagube materiale importante.


❗ Misiunea complexă care a avut loc pe parcursul zilei de ieri, în județul Suceava, unde pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă. Ajunse la locul evenimentului, forțele de intervenție au constatat că arderea se manifesta pe o suprafață de aproximativ 40 mp. Din nefericire, pe timpul intervenției, în interiorul locuinței, a fost identificată o victimă decedată (minor în vârstă de 2 ani).

Pe lângă aceste situații, pompierii continuă acțiunile desfășurare în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.


De asemenea, în data de 19.07.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 339 de pompieri și 216 mijloace tehnice.


Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.


Totodată, evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

20.07.2022