Peste 1.800 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

Peste 1.800 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore

A fost o altă zi solicitantă pentru pompierii din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Cluj, Argeș, Prahova și Timiș.


La nivel național, 1.351 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (289 cazuri), urmată de județele Mureș (70 cazuri), Timiș (70 cazuri) și Constanța (60 cazuri).


În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 263 de incendii, precum și în alte 226 de intervenții în sprijinul comunităților.


Din totalul celor 263 incendii care au avut loc ieri, aproape 80% din intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată, culturi cereale, fond forestier), fiind afectate peste 1.200 ha de teren și 43 ha fond forestier. Pe lângă suprafețele de teren afectate, într-un astfel de incendiu 1 persoană și-a pierdut viața (județul IS).


O atenție deosebită a fost alocată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acționând în 7 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme.


O misiune care a presupus efort susținut a fost gestionată de pompierii din județul Satu Mare, în urma izbucnirii unui incendiu la groapa de gunoi din localitatea Doba. În momentul sosirii la locul evenimentului, flăcările s-au întins pe o suprafață de aproximativ 1.000 mp, cu degajări mari de fum. Pentru asigurarea protecției populației din zona limitrofă a fost luată măsura avertizării prin intermediul sistemului RO-ALERT.


Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.


De asemenea, în data de 21.07.2022, pentru gestionarea afluxului masiv de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 322 de pompieri și 224 mijloace tehnice.


În ultimele 24 de ore au fost transmise 8 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 7 mesaje privind prezența animalelor sălbatice, în județele: Bacău (1), Brașov (3), Mureș (1), Prahova (1) și Vâlcea (1) și 1 mesaj privind producerea unui incendiu cu degajări de fum, în județul Satu Mare.


În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.


Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

22.07.2022