Activitatea salvatorilor din acest weekend

Activitatea salvatorilor din acest weekend

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, pompierii militari au răspuns la peste 6.000 de solicitări pentru gestionarea situațiilor de urgență, la nivel național.


În cele trei zile, echipajele SMURD au fost în prima linie, iar eforturile lor au condus la acordarea măsurilor de prim ajutor pentru mai bine de 4.500 de persoane.


De asemenea, în această perioadă, salvatorii au gestionat 830 de misiuni în sprijinul comunităților și bunurilor acestora, printre care se numără operațiuni de descarcerare și cazuri pentru salvarea persoanelor sau animalelor din medii ostile vieții.


Totodată, echipajele de stingere au acționat pentru stingerea celor 750 de incendii înregistrate în diverse zone ale țării. Din totalul acestora, un procent mai mare de 70% îl reprezintă arderile de vegetație, în urma cărora a fost afectată o suprafață de peste 1.800 ha de teren.


Datorită răspunsului eficient furnizat de către pompieri pe durata misiunilor desfășurate în ultimele 72 de ore, 40 de persoane au fost salvate din situații critice.


În cursul acestui weekend, prin intermediul sistemului RO-ALERT, au fost transmise 32 de mesaje de avertizare a populației, cele mai multe dintre acestea semnalând prezența animalelor periculoase (urși) în județele Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Covasna, Harghita, Mureș, Prahova, Suceava și Vâlcea.


Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetație înregistrate, precum și suprafețele  de teren afectate, facem un apel la responsabilizare și amintim populației faptul că cetățenii dețin obligația de a respecta normele privind protecția mediului, care interzic arderea vegetației uscate.


Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.


În plus, precizăm că responsabilitatea cetățenilor trebuie să fie mai presus de reglementările legale, sens în care nu trebuie să omitem faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, dar și faptul că acestea dăunează habitatului animalelor sălbatice, punându-le în pericol viața!


În continuare, evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.


Pentru a afla mai multe informații utile despre cum să preveniți și cum să reacționați în cazul producerii unei situații de urgență, accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcați aplicația de mobil DSU, disponibilă, gratuit, din App Store și Google Play!


SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

15.07.2024