Stiri Locale

  • Incendiu puternic în județul Iași

    În această dimineață, salvatorii ieșeni au fost solicitați să acționeze pentru stingerea unui incendiu produs la o gospodărie din localitatea Hlincea, comuna Ciurea.

               

    Ajunse la locul solicitării, echipajele de stingere au constatat că flăcările se manifestau generalizat, la locuință  și anexele din imediata apropiere, pe o suprafață de aproximativ 600 mp.


    Pentru gestionarea cu eficientă a misiunii, forțele alocate la caz au fost suplimentate, gradual, colegii noștri reușind sa elimine pericolul care putea fi generat de prezența elementelor  combustibile depozitate în aceste anexe.


    Intervenția a fost una de lunga durată, iar după aproximativ 5 ore de lupta cu flăcările, incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate victime.



    SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

    

  • Orice viață contează pentru salvatori!

    Din când în când se auzea un lătrat de sub pământ. Cu ultimele puteri, un cățeluș cerea ajutor. Din joacă, a ajuns, împreună cu cei cinci frați, într-un cămin de apă din curtea Spitalului Săveni. Speriați, doi dintre ei s-au refugiat într-o țeava cu diametru de aproximativ 15 cm și o lungime de peste zece metri.


    Patru dintre cățeluși au fost scoși din groapă de o femeie care le-a auzit strigătul de ajutor. După ce a văzut că nu-i poate ajuta pe ultimii doi, a sunat după ajutor la 112.


    Între timp, unul dintre cei 2 cățeluși a reușit să traverseze țeava și a ajuns în alt cămin de unde a fost scos de pompieri botoșăneni. În tot acest timp, salvatorii s-au gândit la fel de fel de soluții pentru a-l elibera din captivitate și pe ultimul. Deși era blocat la jumătatea distanței, pompierii au găsit repede o modalitate și, cu ajutorul unui dispozitiv, l-au scos din spațiul îngust și rece.

    Au rămas cu toții, inclusiv mama lor, care a supravegheat toate operațiunile, în grija personalului spitalului.


    Povestea s-a încheiat cu privirea blândă a mamei blanosului, care a fost mai mult decât un mulțumesc, atât pentru salvatori, cât și pentru femeia care i-a chemat în sprijin.


    SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

  • 𝗔𝗹𝗯𝗮 𝗜𝘂𝗹𝗶𝗮 𝗮 𝗴𝗮̆𝘇𝗱𝘂𝗶𝘁 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮 𝘀𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗮 𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗜𝗻𝗰𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱 𝗦𝘆𝘀𝘁𝗲𝗺.

    Pentru a gestiona eficient orice situație de urgență, pregătirea continuă este cheia succesului. 150 de ofițeri pompieri din comanda subunităților și din centrele operaționale își vor consolida cunoștințele în activitatea de conducere a intervenției în primele etape. În acest sens, în următoarea perioadă vor fi organizate alte cinci serii, în fiecare sesiune fiind instruiți 25 de pompieri.


    Cursul urmărește aprofundarea cunoștințelor și dezvoltarea abilităților dobândite privind realizarea dispozitivelor de intervenție și adaptarea lor în funcție de riscul produs și de evoluția situației operative, organizarea și funcționarea punctului operativ avansat și a punctului de comandă mobil în contextul conducerii situațiilor de urgență, organizarea personalului la locul intervenției, precum și protecția salvatorilor în diverse situații.

    Totodată, în cadrul fiecărei sesiuni de pregătire sunt organizate două exerciții în realitate virtuală (cu ajutorul sistemului XVR) și două exerciții în teren, simulând scenarii cât mai apropiate de cele întâlnite în misiunile reale.

    Programul de formare Incident Command System se desfășoară în cadrul proiectului „Creșterea rezilienței la dezastre prin îmbunătățirea pregătirii pentru misiuni de căutare-salvare și asanare a muniției neexplodate – RESILIENCE”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.

  • ”Valahia 2023” - Exercițiu național privind producerea unei urgențe nucleare/radiologice

    În perioada 3-5 octombrie a.c., se desfășoară exercițiul național privind producerea unei urgențe nucleare/radiologice „Valahia 2023”, care face parte din proiectul Norway Grants – „Îmbunătățirea securității și siguranței nucleare în România – Creșterea rezilienței la dezastre și a pregătirii pentru răspunsul la evenimene nucleare și radiologice”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian.


    Exercițiul este organizat de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU)/ Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN)/CNE Cernavodă, precum și cu alte organizații naționale implicate în răspunsul la urgență, cu suportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) și al Autorității pentru Radioprotecție din Norvegia (DSA).


    Scopul principal al acestui exercițiu este de a verifica și confirma integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la urgențe nucleare în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență în conformitate cu Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică.


    Prin simularea unei urgențe nucleare la CNE Cernavodă vor fi testate capacitățile de intervenție în situații de urgență ale tuturor actorilor implicați, titular de autorizație, autorități publice locale și naționale, precum și asistența internațională primită prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre), RANET, precum și pe baza acordurilor bilaterale încheiate de România.


    Astfel, parteneri din Norvegia, SUA, Franța, Israel, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova și a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică sunt implicați în buna desfășurare a exercițiului.


    Forțe și mijloace din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agenția Nucleară pentru Deșeuri Radioactive, Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare, CNE Cernavodă/ Nuclearelectrica, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), Institutul Național de Sănătate Publică, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Sănătăţii, Primăria Cernavodă, Prefectura Constanța, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Spitalul Clinic de Urgență București, Spitalul Universitar de Urgență București participă la desfășurarea exercițiului, conform Planului Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică.


    Până la acest moment, peste 250 de pompieri, din 18 județe și Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență sunt angrenați în misiunile de răspuns la situațiile în dinamică, fiind operaționalizat un Punct Operativ Avansat și o Baza de Operații în localitatea Fetești și mijloace din toate regiunile țării pentru acțiuni de cercetare, decontaminare și desfășurare de acțiuni în sprijinul cetățenilor aflați în zonele afectate.


    Coordonarea acțiunilor de răspuns, precum și suportul decizional, pentru comandantul acțiunii, respectiv CNSU, este realizat integrat de la nivelul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, iar la nivel județean activitățile operative sunt coordonate prin intermediul Centrelor Județene de Conducere și Coordonare a intervenției din Constanța, Călărași și Ialomița.











    SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

  • Pregătirea salvatorilor, un plus valoare adus misiunilor din dinamică

    18 militari din IGSU și unitățile subordonate participă, în perioada 24-30 septembrie, la cea de a 4-a serie de pregătire în domeniul stingerii incendiilor la nave aflate pe mare/pe râuri și a executării misiunilor de căutare-salvare și recuperare din apă a persoanelor.


    Activitatea se desfășoară la Centrul de Formare a Competențelor MA-CO din Hamburg, Germania și presupune atât activități teoretice, cât și practice, într-unul dintre cele mai moderne centre de pregătire din Europa.


    Cu această ocazie, participanții dobândesc cunoștințe și dezvoltă deprinderile necesare în utilizarea tehnicilor și a tacticilor de intervenție specifice, inclusiv în ceea ce privește modul de refulare a apei pentru menținerea stabilității navei, aplicarea trinomului de intervenție, controlul ventilației, lucrul cu sisteme moderne de stingere și managementul personalului la bord în situații de urgență.


    Le dorim mult succes și îi felicităm pentru devotamentul, implicarea și perseverența dovedite!


    *****


    Stagiile de pregătire se derulează în cadrul proiectul MULTIRISC MODUL III, finanțat prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPITAL UMAN, al cărui obiectiv general vizează creșterea nivelului de competență a profesioniștilor în domeniul situațiilor de urgență. Perioada alocată cursurilor este 03.09 – 10.12.2023.


    Activitatea 7 – ”NAVAL”, aferentă acestui proiect, presupune 14 sesiuni de instruire în domeniul stingerii incendiilor la nave și a executării misiunilor de căutare-salvare și recuperare din apă, activitate de care vor beneficia 188 pompieri din IGSU și unitățile subordonate.


    Beneficiile oferite:


    ·        eficientizarea acțiunilor de intervenție pe apă, prin asigurarea unui nivel de pregătire adaptat nevoilor operative, corelat cu tehnica din dotare și cea care urmează a fi achiziționată;


    ·        creșterea numărului personalului navigant, specializat în intervenția pentru stingerea incendiilor pe mare, pe râuri și în misiunile de căutare-salvare și recuperare;


    ·        scăderea timpului de răspuns la intervenții.


    SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE