Stiri Locale

 • Recrutare ofițeri, subofițeri și soldați profesioniști

  Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a început recrutarea pentru cele peste 3.400 de locuri vacante de ofițeri, subofițeri și soldați profesioniști, existente la nivel național. Aceste măsuri sunt necesare pentru acoperirea deficitului de personal necesar gestionării eficiente a misiunilor specifice.


  Din totalul acestora:


  • 1.000 sunt pentru încadrarea subofițerilor conducători auto în cadrul structurilor de intervenție;

  • 577 pentru ofițeri și subofițeri din structurile suport, pentru domeniile prevenire, resurse umane, achiziții, logistică, relații publice, financiar, comunicații și IT, pregătire pentru intervenție, secretariat și centrul operațional;

  • 1.825 pentru încadrarea de soldați profesioniști.


  Anunțurile de concurs vor fi afișate pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și/sau pe site-urile inspectoratelor pentru situații de urgență județene/București-Ilfov sau alte unități subordonate IGSU.

  • pentru soldați profesioniști: învățământul general obligatoriu. ATENȚIE! Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar (clasa pregătitoare și clasele I-IV), învățământul gimnazial (clasele V-VIII) și primii 2 ani ai învățământului secundar superior (clasele IX-X din cadrul învățământului liceal sau primii 2 ani din cadrul învățământului profesional);

  • pentru subofițeri: examenul de bacalaureat cu diplomă;

  • pentru ofițeri: studii de licență în unul dintre domeniile fundamentale necesare ocupării postului pentru care aplică.

  Toți cei care vor reuși să ocupe posturile trebuie să fie apți din punct de vedere medical și psihologic.


  Pentru ocuparea posturilor de subofițer și ofițer, proba de concurs va consta într-un test de evaluare a cunoștințelor dintr-o tematică și bibliografie specifică cerințelor necesare îndeplinirii atribuțiilor postului respectiv.


  Probe sportive vor fi susținute numai de către candidații pentru ocuparea celor 1.825 de posturi vacante de soldați profesioniști. Pentru ocuparea posturilor de soldați profesioniști-servanți vor fi recrutați candidații cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, iar pentru locurile din cadrul formațiunii de pază vor fi recrutați candidați cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani. Probele de concurs constau în verificarea existenței fobiilor incompatibile cu sarcinile și responsabilitățile meseriei de pompieri (proba „Urcarea pe scară” și proba „Deplasarea în subsol întunecat”), precum și în evaluarea performanțelor fizice (parcurgerea traseului practic-aplicativ).


  • Proba eliminatorie „Urcarea pe scară” constă în urcarea pe scara culisantă până la nivelul etajului al II-lea, al turnului de instrucție, coborârea și revenirea pe sol. Este declarat „ADMIS” concurentul care a executat corect proba în maximum 90 de secunde.

  • Proba eliminatorie „Deplasarea în subsol întunecat” constă în parcurgerea unui traseu cu lungimea de 20 m și lățimea cuprinsă între 2,5-3 m, amenajat în subsolul întunecat al unei clădiri. Candidatul parcurge traseul echipat cu aparatul de respirat, având vizorul obturat. Pe parcursul traseului se amplasează patru obiecte pe care candidații trebuie să le identifice. Pentru a fi declarat „ADMIS”, candidatul trebuie să identifice minimum două obiecte și să obțină un timp final de maximum 3 minute. Pentru fiecare obiect neidentificat candidatul este penalizat cu câte 20 de secunde.

  • Modul de desfășurare a evaluării fizice prin parcurgerea traseului practic-aplicativ poate fi urmărit la următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=HcgzNWscNC4

 • Cea mai grea competiție a pompierilor militari s-a încheiat!

  Cea mai grea competiție a pompierilor militari s-a încheiat!👨🏻‍🚒🇷🇴
  Ei sunt cei mai puternici pompieri din România!
  🏆 Plutonier Ioan POPA, ISU Alba – categoria sub 30 ani
  🏆 Plutonier adjutant George NARIȚA, ISU Sibiu – categoria între 30-40 ani
  🏆 Plutonier adjutant Gabriel TĂNASE, ISU Sibiu – categoria peste 40 ani
  La proba pe echipe, locul I a fost adjudecat de ISU Sibiu, locul II de ISU Alba, iar locul III de ISU Neamț.
  În municipiul Brașov s-a desfășurat, în perioada 22-23 iunie a.c., etapa națională a Concursului “Cel Mai Puternic Pompier”, care a reunit peste 80 de salvatori militari din 26 de județe.
  Salvatorii militari înscriși în competiție și-au demonstrat viteza, rezistența, dar și abilitățile practice pentru utilizarea furtunului de refulare, ridicarea greutăților și parcurgerea unor obstacole solicitante.
  Felicitări tuturor participanților pentru determinare și efort!

 • Bistrița – Năsăud: Exercițiu de amploare – accident rutier cu victime multiple anunțat prin sistemul eCall

              Accidentele rutiere cu victime multiple se situează printre riscurile cele mai frecvente cu care se confruntă județul Bistrița – Năsăud, iar acest risc crescut îi determină pe salvatori să exerseze și să perfecționeze răspunsul integrat, cu implicarea tuturor factorilor de decizie și a structurilor care au atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

              Joi, 16 iunie a.c., în jurul orei 22.00, la intrarea în orașul Beclean, dinspre municipiul Bistrița, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) al județului Bistrița-Năsăud a organizat un exercițiu tactic de amploare, cu mijloace și resurse în teren. Ținând cont de faptul că scenariul exercițiului, cunoscut de un număr restrâns de persoane implicate în organizare, a constat într-un eveniment rutier, cu victime multiple, anunțat prin sistemul eCall de apelare automată a numărului de urgență 112 de către unul dintre autovehiculele implicate în accident, dotat cu acest sistem și care a notificat Dispeceratul Integrat ISU-SAJ Bistrița-Năsăud despre accidentul de circulație, echipajele angrenate au fost puse în fața unei situații cu minime informații inițiale, fapt ce a determinat dificultatea crescută a intervenției din primele minute, situație cu care nu se întâlnesc în mod frecvent. 

              Cu un scenariu dinamic și în continuă schimbare, exact cum se întâmplă în situațiile de urgență reale, exercițiul propus de organizatori a urmărit modul de lucru integrat al salvatorilor, aplicarea Planului Roșu de Intervenție pentru județul Bistrița -Năsăud, respectiv Planului Alb existent la nivelul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, implicarea autorităților locale prin Comitetul pentru Situații de Urgență Beclean, supervizat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud.

              Echipele operative de intervenție care încadrează echipaje de pompieri, medici și asistenți medicali, personal de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, prin UPU- SMURD și Serviciul de Ambulanță Județean, polițiști și jandarmi au avut o nouă oportunitate de a-și consolida modul de aplicare a procedurilor specifice și, cel mai important, de a identifica aspecte ce trebuie perfecționate, atât procedural, cât și individual.

              Evaluatorii și organizatorii exercițiului au urmărit îndeaproape toată desfășurarea de forțe și au scos în evidență, spre remediere, toate aspectele ce țin de fluxul informațional, esențial în gestionarea dezastrelor, modul de intervenție al fiecărui echipaj în parte, precum și coordonarea și cooperarea dintre comandantul operațiunilor de salvare și directorul medical al intervenției.

  În acest execițiu au fost angrenați și 16 voluntari care au ”jucat” rolul de victime și au respectat scenariul în dinamică, până la cel mai mic detaliu, astfel încât exercițiul să reflecte realitatea unei situații de urgență cu care salvatorii se pot confrunta în orice moment. 

 • Mulțumim, Marius, pentru modul în care îți faci datoria față de oamenii din comunitatea ta!

  Marius era în timpul liber și venea de la cumpărături, când a văzut ceva căzând de pe un pod din localitatea Jibou.

  Deși nu a văzut exact ce era, a coborât repede din mașină să întrebe unul dintre pietoni.

  - E un om! A căzut pe lângă țevi! Nu mișcă!

  - Sunați la 112, spuneți unde suntem, rămâneți în telefon până ajung eu la el!

  A sărit de pe pod, deși erau cam patru metri înălțime, dar nu era timp de pierdut.

  Bărbatul nu mișca și era cu capul în apă. L-a scos repede din apă și i-a verificat pulsul și căile aeriene.

  - Vă rog să le spuneți să trimită o ambulanță pentru o victimă de sex masculin, de aproximativ 70 de ani, inconștient, dar cu respirație!

  În acest timp, mai multe persoane s-au adunat sus, pe pod, încercând fiecare să ajute cu un sfat.

  - Lăsați-l, că știe ce face! Cred că este de specialitate!

  Iar Marius chiar asta a și făcut. Cu calm și stăpânire de sine, a avut grijă de victimă până la sosirea ajutoarelor.

  Când a sosit echipajul medical, bătrânul a început ușor să își revină în simțuri.

  După ce a ajutat echipajul medical să îl transporte la ambulanță, domnul care a sunat la 112 l-a întrebat pe Marius dacă este doctor.

  - Nu sunt medic, sunt pompier.

  Pentru el, să intervină imediat a fost un instinct normal, însă pentru victimă a făcut diferența între viață și moarte.

  Mulțumim, Marius, pentru modul în care îți faci datoria față de oamenii din comunitatea ta!

 • Primele 10 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000l au intrat în dotarea unităților IGSU

  Astăzi, 10 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri de apă, din totalul celor 200 care vor fi achiziționate în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, completează parcul auto al inspectoratului general.


  Reînnoirea parcului auto rămâne în continuare o prioritate având în vedere că unitățile operative încă dețin tehnică de intervenție cu durată de exploatare depășită, iar serviciile oferite celor aflați în dificultate trebuie să se mențină la înalte standarde de calitate. O analiză realizată la nivelul instituției arată faptul că peste 50% dintre autospecialele utilizate pentru stingerea incendiilor au o vechime mai mare de 10 ani.


  TIPURI DE MISIUNI:

  •  autospecialele sunt destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, ce necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accent pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament ridicat de stingere.  CARACTERISTICI:


  •  deplasarea rapidă: transmisia 6x6 și garda mărită la sol permit deplasarea inclusiv pe terenuri accidentate;
  •   cabină dublă prevăzută cu 6 locuri pentru transportul personalului propriu;
  •  rezervor de apă cu capacitatea de 10.000 de litri;
  •  rezervor de spumogen cu capacitatea de 400 de litri;
  •  viteză maximă: minim 100 km/h;
  •  puterea motorului: 512 cai putere;
  •  agregat de pompare cu dispozitiv automat de amorsare, cu două trepte de presiune (joasă și înaltă);
  •  tun de refulare apă și spumă cu forma jetului reglabilă;
  •  catarg telescopic cu robot de lumini;
  •  accesorii specifice pentru stingerea incendiilor;
  •  autospeciala poate fi alimentată cu apă și din surse fără presiune (lacuri, acumulări de apă, râuri, etc.), ceea ce reprezintă un real avantaj atunci când intervenția are loc în zone greu accesibile, situate la mare distanță de hidranți.


  ACHIZIȚIE/COST:


  •  Proiect: VIZIUNE 2020, Program Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), cod SMIS: 134028;
  •  Cost: 1.698.368 lei/autospecială complet echipată, inclusiv TVA.


  CANTITATE/distribuție: 10

  •  ISU CT (2), ISU BR (1), ISU GL (1), ISU IL(1), ISU IS (1), ISU MM (1), ISU MS (1), ISU PH (1) și ISU TL (1).


  INFO BACKGROUND:


  •  În anul 2021 s-au produs 30.597 incendii, cu o medie zilnică de 84 de evenimente, ceea ce reprezintă 5,2% din totalul situațiilor de urgență generate de manifestarea tipurilor de risc la nivel național.
  •  În urmă cu un an de zile, la data de 15 iunie 2021, au fost semnate două Acorduri-cadru privind furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor. În baza celor două acorduri-cadru, în valoare totală estimată de 779.670.873,52 lei cu TVA (aprox. 159 milioane Euro), vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000 l, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 l. Autospecialele vor fi achiziționate prin proiectul VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a cărui valoare este de aproximativ 682 milioane euro. Prin implementarea proiectului se asigură îmbunătățirea nivelului de dotare, înlocuirea autospecialelor cu durata normată de exploatare depășită și acoperirea deficitului.