Stiri Locale

 • Exerciții cu forțe și mijloace în teren – CUTREMUR Ziua Internațională ShakeOut


  În ultima perioadă, pe teritoriul României, s-au înregistrat mai multe cutremure de magnitudine redusă sau moderată, fapt care a adus în prim-plan acest fenomen, dar mai ales consecinţele posibile ca urmare a manifestării acestui tip de risc.


  Pentru a putea reduce la minimum efectele negative ale unui cutremur asupra oamenilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Mihail Sturdza” al judeţului Iaşi s-a raliat campaniei Great ShakeOutEarthquake Drills demarată la nivel internațional, cu scopul de a conştientiza, informa şi pregăti populaţia pentru a reacţiona corect în situaţia producerii unui cutremur.


  Trebuie să înţelegem că un astfel de eveniment nu va putea fi prevenit, iar consecinţele lui, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare dintre noi înţelegem să ne pregătim şi să ne comportăm corect într-o astfel de situaţie.


  Ziua Internațională ShakeOut din acest an este la data de 20 octombrie, când milioane de oameni din întreaga lume vor participa la exercițiul de cutremur la locul de muncă, școală sau de acasă.


  La ora 10:20 pe data de 20.10.2022 la nivelul județului Iași se vor desfășura exerciții simultane în mai multe locații la diferite instituții/obiective socio-economice, astfel:

  -Instituția Prefectului Județului Iași;

  -TVR Iași;

  -Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași;

  -Universitatea de Ştiinţele Vieţii "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi;

  -Colegiul Tehnic ”Mihail Sturdza” Iași;

  -Grădinița ”Amicus Junior” Iași;

  -SC Te-Rox Prod SRL Pașcani;

  -Liceul Special ”Moldova” din Tîrgu Frumos;

  -Primăria Comunei Popricani;

  -Sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al județului Iași.


  Exercițiul de cutremur ShakeOut oferă oportunitatea practică de prevenire și salvare a vieții în cazul producerii unei astfel de situație de urgență. Pe timpul desfășurării acestui exercițiu, cetăţenii, oriunde s-ar afla (la muncă, acasă, la şcoală etc.) trebuie să se comporte ca în cazul producerii unui cutremur real timp de 1 minut. Nu este necesar să întrerupeţi alimentarea cu utilităţi (curent electric, apă, gaz) sau alte efecte posibile în caz de cutremur. Pentru această acţiune, trebuie să vă faceţi exact programul dumneavoastră de zi cu zi.


  Scopul principal al simulărilor este de a pregăti populaţia pentru un cutremur puternic, aşadar, vedeţi această acţiune ca pe o oportunitate de a învăţa ce să faceţi înainte, în timpul dar şi după cutremur.


  Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a platformei https://www.shakeout.org/

 • „Maratonul resuscitării” în liceele prahovene

  Miercuri, 19 octombrie a.c., la Colegiul „Spiru Haret” din municipiul Ploiești a debutat „Maratonul resuscitării”, activitate de educație medicală ce își propune atât responsabilizarea elevilor și profesorilor, cât și educarea acestora în legătură cu comportamentul pe care trebuie să îl adopte atunci când sunt puși în situația de a-și ajuta semenii aflați în situații dificile sau când viața le este pusă în pericol. Salvatorii prahoveni și voluntarii SMURD le-au prezentat participanților tehnicile de bază ale resuscitării, punându-se accent pe faptul că o intervenție corectă poate dubla șansele de supraviețuire ale unei persoane. 

 • Exercițiu internațional EU MODEX

  !ATENȚIE, ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU!


  În perioada 12-16 octombrie a.c. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu va fi gazda exercițiului internațional EU MODEX, organizat prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene.


  Scenariul general al exercițiului conține o serie de situații de urgență care sunt provocate de  inundații. Situația creată prevede că autoritățile și forțele de intervenție, inclusiv cele naționale, sunt depășite de amploarea situației și solicită sprijin prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, pentru gestionarea acesteia, întrucât are un impact major asupra populației, infrastructurii și securității.


  Scopul acestui exercițiu presupune antrenarea forțelor specializate de intervenție la inundații, precum și modul de cooperare și coordonare al acestora pentru ducerea la îndeplinire a misiunii. Totodată se urmărește și îmbunătățirea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene în ansamblu, prin proiectarea, planificarea, desfășurarea exercițiului și asigurarea calității la toate nivelurile: tactic, operațional, strategic.


  În cadrul exercițiului sunt angrenate în total aproximativ 500 de persoane. Pe lângă pompieri din ISU Sibiu, vor participa de la nivel național modulul de pompare de mare capacitate (RO-HCP-01) și modulul de salvare a victimelor inundațiilor cu ajutorul bărcilor (RO-FRB) – București. La nivel internațional vor participa câte un modul de pompare de mare capacitate din Austria, Bulgaria, Germania, Republica Moldova, precum și modulul de salvare a victimelor inundațiilor cu ajutorul bărcilor din Austria


  Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu asigură cetățenii că desfășurarea acestui exercițiu va permite acoperirea solicitărilor curente din dinamica operativă, în cele mai bune condiții, fără a fi afectată capacitatea de răspuns a pompierilor salvatori sibieni.


  Precizăm, totodată, că informațiile comunicate public despre acest exercițiu vor avea inserata  mențiunea “ATENȚIE, ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU!”


  !ATENȚIE, ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU!

 • Intervenție Baraj Lac de acumulare piscicolă Tăul Mare - Roșia Montană

  Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanța evacuării preventive.


  În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace și în spații asigurate de către autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni), iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.


  În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.


  Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.


  În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace:

  - ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de intervenție;

  - Pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;


  - a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ și ISU BH;

  - IJJ: 60 jandarmi cu 15 auto;

  - IPJ: 16 polițiști cu 7 auto;

 • Pompierul Cosmin Hâncianu - arbitru al Cupei României la Scrimă

  În perioada 29 septembrie - 2 octombrie 2022, Iașul este gazda Cupei României la individual scrimă, cadeți și juniori, masculin și feminin.
  Istoria competiției a început cu anul 1920 unde la floretă masculin a devenit campion național Dinu Casian, iar la spadă masculin Alexandru Racoviță își adjudeca premiul cel mare.
  Competiția are în acest an un arbitru de talie mondială: pompierul Cosmin Hâncianu.
  Fostul sportiv al Clubului Steaua București, a câștigat locul 3 la Campionatul Mondial de Scrimă din Paris în anul 2008, locul 1 la Campionatul Mondial de Scrimă din Antalya în anul 2009, locul 2 la Campionatul European de Scrimă din Plovdiv, tot în 2009 și Locul 2 la Campionatul Mondial Militar de Scrimă - Rio de Janeiro din 2011.
  Cosmin a început să practice scrimă când avea 10 ani, activând la clubul ieșean CSM, până la vârsta 20 de ani, când a fost transferat la CSA Steaua București, iar după 5 ani a devenit antrenor al lotului național al României.
  Pompierul de astăzi, a fost atras de mic de săbii și de filmele cu capă și spadă. Pe timpul recreațiilor, rigla era mânuită la nivel de artă.
  În 2012, un accident la tendonul lui Ahile i-a frânt ascensiunea olimpică. Însă a rămas aproape de sportul pe care l-a iubit. A devenit formator de noi talente.
  Mereu pozitiv, cu gândul la performanță, pompierul sportiv, fostul campion mondial Cosmin Hâncianu va fi mereu alături de tineri în a-și defini pașii cu „asalt" către podium.