ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU! - SEISM 2025
ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU!
Acesta este un exercițiu!
Misiunile de salvare pentru gestionarea efectelor seismului, care s-a produs în cursul acestei dimineți continuă. Astfel, cele peste 2.000 de forțe aparținând Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, polițiști, jandarmi, paramedici, piloți, polițiști de frontieră și din alte unități aparținând ministerului de resort), ale Ministerului Apărării Naționale, ale administrației publice locale, voluntari și ONG-uri cu peste 360 mijloace tehnice, intervin în sistem integrat în sprijinul populației afectate.
Conform scenariului, astăzi, 21 iunie, la ora 17:25, în România,s-a produs o altă replicăcu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter, la adâncimea de 142,1 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 51km NV de Buzău, 57km E de Brașov, 64km N de Ploiești, 67km SE de Sfântu-Gheorghe, 72km V de Focșani, 84km NE de Târgoviște.
În urma replicii înregistrate, clădirea CNCCI prezintă fisuri și crăpături majore, iaraceasta nu mai poate fi utilizată până la efectuarea unei expertize structurale. Pentru asigurarea continuității activităților de coordonare și conducere a misiunilor operative, au fost identificate rapid soluții alernative.
De asemenea, imediat după producerea replicii, a avut loc o pană majoră de curentîn municipiul București, însoțită de o cădere a rețelelor de comunicații din zona de sud a României, din cauza supraîncărcării rețelelor mobileși a defectării unor echipamente critice. Pentru remedierea situației, șeful CNCCI a dispus realizarea unei manevre de forțe pentru dislocarea de generatoare în punctele critice. Echipele operatorilor de distribuție a energiei electrice sunt pe teren, iar reprezentanții Ministerului Energiei estimează reluarea parțială a distribuției în aproximativ 4 - 5 ore, prioritare fiind spitalele/unitățile medicale.
În sprjinul familiilor/aparținătorilor răniților în urma seismului, Societatea Națională de Cruce Roșie România a operaționalizat linia de Call Center, care oferă informații despre persoanele internate în spitale.
De asemenea, întrucât spitalele se confruntă cu o nevoie acută de sânge pentru tratamentul victimelor implicate în situația de urgență, persoanele aflate în stare bună de sănătate, care nu au fost afectate fizic, pot contribuila completarea rezervei de sânge, esențială în gestionarea unui astfel de eveniment major.
Informații importante pentru donatori și programul centrelor de transfuzie sanguină existente la nivel național pot fi obținute pe site-ul Institutului Național de Transfuzie Sanguină: www.ints.ro, pagina oficială de Facebook: Donare sânge România și Platforma de programare: BlooDoChallenge.
ACȚIUNI ÎN CURS DE DESFĂȘURARE
Până la ora 19.00, au fost realizate 261 recunoașteri, fiind în desfășurare 176 misiuni de căutare/salvare, degajare elemente de infrastructură, cât și de descarcerare a persoanelor surprinse sub dărâmături.
EFECTE ÎNREGISTRATE:
LOCALITĂȚI AFECTATE
La nivel național, seismul a afectat 41 de localități, din 23 județe și Mun. București.
SITUAȚIA VICTIMELOR:
l 1.000 persoane decedate;
l 1.945 persoane rănite;
l 140 persoane salvate;
l 1.024 persoane evacuate/autoevacuate;
l 724 persoane dispărute;
PAGUBE MATERIALE PRODUSE:
l 705 locuințe distruse;
l 1.572 locuințe avariate;
l 3 spitale afectate (Sp. Elias, Bagdasar și Pantelimon);
l 9 clădiri ale administrației publice distruse;
l 8 clădiri ale administrației publice avariate/afectate;
l 16 clădiri ale operatorilor economici distruse;
l 1clădiri ale operatorilor economici avariate/afectate;
l 7 instituții culturale distruse;
l 2 instituții culturale avariate / afectate;
l 2 aeroporturi avariate/afectate.
Principalele măsuri dispuse de către șeful CNCCI care să asigure gestionarea efectelor dezastrului:
l dislocarea unei morgi mobile aparținînd Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență ( USISU) în sprijinul Centrul Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției, având în vedere numărul mare de decese constatate în MunicipiulBucurești și județul Ilfov;
l identificarea, în regim de urgență, a unor spații alternative pentru depozitarea temporară a persoanelor decedate, ca urmare a numărului foarte mare înregistrat;
l stabilirea datelor de contact cu aeroporturileexistente la nivel național;
l măsuri necesare pentru dislocareade generatoareîn Bazele de operații operaționalizate la Otopeni și Apărătorii Patriei;
l Suplimentarea forțelor de intervenție care să execute misiuni în județul Ialomița, de la ISU Argeș;
l solicitarea sprijinului Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale(ANRSPS), pentru distribuirea a 50.000 l către spitalele din municipiul București;
l colectarea de dozimetre electronice individuale, având în vedere posibilele riscuri radiologice ce pot surveni în urma seismului.
Ministerul Apărării Naționale
l Operaționalizarea spitalului ROL 2 (2 săli operatorii + 20 paturi) de la Pantelimon și a Spitalul CSU (2 săli operatorii + 20 paturi) de la Mogoșoaia
HNS&INTERNAȚIONAL
În baza prevederilor HOTĂRÂRII nr. 1 din 21.06.2025 privind aprobarea solicitării de asistență internațională prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă pentru gestionarea situației de urgență cauzată de producerea cutremurului din data de 21.06.2025:
l Echipa USAR a Republicii Moldova se va aloca Bazei de operații din localitatea Fetești.
l Echipa USAR a Ucrainei se va aloca Bazei de operații din localitatea Otopeni.
l Echipa USAR a Poloniei se va aloca Bazei de operații din localitatea Otopeni și va desfășura acțiuni de intervenție în comun cu modulul specializat din cadrul ISU Timiș.
l Echipa USAR a Cehiei se va aloca Bazei de operații din localitatea Otopeni și va desfășura acțiuni de intervenție în comun cu modulul specializat din cadrul ISU Gorj.
l Experții din Regatul Unit al Marii Britanii vor asigura suport pentru IGSU și ISU B-IF în organizarea unui Centrul de Plecări Primiri Internaționale la intrarea în BoO Otopeni, respectiv suportul structurii Unitatea de Coordonare a echipelor de căutare-aalvare din cadrul CNCCI.
Colaborarea cu societatea civilă
l Au fost mobilizate 13 organizații din societatea civilă, având capabilități diverse pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de cutremur;
l 5 ONG-uri s-au deplasat și operaționalizat în bazele de operații;
l 3 ONG-uri participă la activități de monitorizare și evaluare clădiri;
l În baza de operații Otopeni au ajuns și s-au operaționalizat 4 ONG-uri, cu capabilități de prim-ajutor, căutare-salvare (inclusiv canina) și asistență socială (Clubul Câinilor Utilitari, Rescue 4x4, Asociația Carusel, Serviciul de Ajutor Maltez);
l În baza de operații Apărătorii Patriei au ajuns și s-a operaționalizat un ONG, cu capabilități de prim-ajutor, căutare-salvare. (Rescue4x4);
l În baza de operații Fetești au ajuns și s-au operaționalizat 2 ONG-uri, cu capabilități de prim-ajutor, căutare-salvare (inclusiv canina) hrănire și asistență socială (SNCRR și Rescue 4x4).În urma replicii cutremurului, clădirea CNCCI a fost evaluată de către un reprezentant al Asociației Inginerilor Constructori și Proiectanți de Structuri.
l 1 ONG a participat la evaluarea construcțiilor afectate din site-ul Chimopar (Asociația ReRise)
l 7 ONG-uri au reprezentant prezent în CNCCI.
Recomandări pentru populație:
După producerea unui cutremur
1) Încercaţi, în primul rând, să rămâneţi calmi.
2) Liniştiţi persoanele speriate şi copiii.
3) Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt răniţi, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.
4) Dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, trebuie să loviţi cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale care să permită localizarea.
5) Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.
6) Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special de cele de sticlă.
7) Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.
8) Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun.
9) Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.
10) Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.
11) ATENŢIE! Fiţi atenţi la scări. S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.
12) Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !
13) Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.
14) Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
15) În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.
Pentru a fi pregătiți în fața oricărei situații de urgență, accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență: https://fiipregatit.ro și descărcați aplicația DSU, ce poate fi descărcată gratuit, din App Store sau Google Play.
Exercițiu! Exercițiu! Exercițiu!