ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU! - SEISM 2025
ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU!
Acesta este un exercițiu!
Astăzi, la ora locală 7.47 a României, la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) s-au primit informații despre faptul că la centrala Nuclearoelectrica de la Cernavodă a fost declarată starea de urgență pe amplasament, în urma unei replici cu magnitudinea de 5,5 ML ( magnitudine locală). Această situație a survenit ca urmare a pierderii agentului de răcire din circuitul primar la Unitatea 1. Incidentul a fost confirmat de CNCAN.
În urma evenimentului, au rezulat două victime (o persoana contaminată și cealaltă ranită) .
Pentru gestionarea situației de urgență și dispunerea imediată a măsurilor de protecție pentru populație, CNCCI, prin comandantul acțiunii, dr. Raed Arafat, șeful DSU, a propus prim-ministrului României, convocarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. În urma primirii aprobării, la ora 09:30, ședința s-a derulat la sediul Centrului Național de Coordonare și Conducere al Intervenției, din localitatea Ciolpani, județul Ilfov.
În cadrul ședinței a fost prezentată situația actuală privind impactul asupra populației, infrastructurii și instituțiilor publice, localitățile și structurile grav afectate, precum și măsurile de sprijin pentru populație, după cum urmează:
Ø punerea în aplicare a acțiunilor de adăpostire în localitățile Cernavodă și Anghel Saligny;
Ø stabilirea măsurilor de carantină pentru persoanele expuse riscului de contaminare, din localitățile Cernavodă, Ștefan cel Mare și Anghel Salingny din județul Constanța;
Ø identificarea soluțiilor optime pentru distribuirea pastilelor de Iod către populația contaminată;
Ø măsurile intreprinse de INSP pentru protecția populației afectate;
Ø măsurile intreprinse de ANSVSA privind consumul de bunuri alimentare/nealimentare.
De asemenea, în sprijinul persoanelor afectate de pe teritoriul României și al structurilor de intervenție naționale, a fost trimisă solicitarea de asistență internațională, prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă, ce vizează alocarea modulelor de căutare-salvare în mediu contaminat, trimiterea de experți în protecție radiologică și experți medicali în contaminare radioactivă, disponibilitea preluării pacienților contaminați (numărul de locuri existente în unitățile medicale), precum și capacitățile de transport pentru pacienții contaminați din România, în tările care asigură sprijin.
Reiterăm faptul că forțele și mijlocele de intervenție în situații de urgență se află în continuare, în teren pentru salvarea persoanelor aflate în situații de risc și se fac toate eforturile necesare pentru ca numărul persoanelor afectate să fie cât mai mic.
Poliția Română, în colaborare cu Jandarmeria Română, au luat toate măsurile pentru limitarea efectelor negative, prin menținerea unui climat de ordine și liniște publică în zona din proximitate a CNE Cernavodă.
În sprijinul structurilor profesioniste de intervenție ale MAI, acționează, în sistem integrat, și structurile abilitate în gestionarea situației de urgență, aflate în componența SNMSU.
Urmăriți comunicările noastre pentru protecția individuală și de grup.Măsurile și modul de comportare în astfel de situații pot fi consultate prin accesarea platformei națională de pregătire pentru situații de urgență: https://fiipregatit.ro și aplicația DSU, ce poate fi descărcată gratuit, din App Store sau Google Play.
EXERCIȚIU! EXERCIȚIU! EXERCIȚIU!