PROTECȚIA CBRN

Protecţia CBRN, din punct de vedere al managementului protecţiei populaţiei, bunurilor şi mediului reprezintă atributul structurilor de management şi intervenţie în situaţii de urgenţă, având ca obiectiv supravieţuirea în medii/condiţii CBRN şi reducerea vulnerabilităţii la situaţiile CBRN prin: identificarea, evaluarea, anticiparea producerii acestora, organizarea, înzestrarea şi pregătirea structurilor de intervenţie, asigurarea pregătirii şi protecţiei CBRN a populaţiei, salariaţilor şi a forţelor de intervenţie, protecţia bunurilor, a factorilor de mediu.

Riscurile chimice, biologice, radiologice şi nucleare dau o nouă dimensiune eventualelor atacuri teroriste, accidente, catastrofe şi/sau pandemii din cauza efectelor transnaţionale şi provocării unui număr mare de victime. Accidentele sau atacurile CBRN reprezintă ameninţări serioase la adresa securităţii cetățenilor Uniunii Europene şi pot perturba infrastructurile vitale şi funcţionarea normală a societăţilor în unul sau mai multe state membre, indiferent de frontiere.

Protecţia chimică, biologică, radiologică și nucleară a populaţiei se realizează prin mijloace de protecţie individuală, colectivă sau prin alte măsuri tehnice şi organizatorice specifice, cu prioritate în zonele de risc.

Þ prin mijloc de protecţie individuală se înţelege echipamentul care contribuie la apărarea             organismului uman   împotriva substanţelor periculoase.

Þ potrivit rolului pe care îl au în asigurarea protecţiei organismului uman, mijloacele de                 protecţie  individuală se clasifică astfel:

     a) mijloace de protecţie a căilor respiratorii şi a ochilor, respectiv:

  •     filtrante: masca contra particulelor şi aerosolilor;
  •     filtrant-sorbante: semimasca şi masca contra gazelor cu cartuş filtro-sorbant;
  •     izolante: aparate sau măşti izolante şi aparate de respirat cu aer comprimat.

     b) mijloace de protecție a pielii:

  • completuri de protecţie;
  • măştile filtrante şi filtrant-sorbante apără faţa şi căile respiratorii împotriva acţiunii vătămătoare a substanţelor toxice, depunerii prafului radioactiv şi agenţilor microbieni;
  • mijloacele izolante sunt mijloacele de protecţie individuală a căilor respiratorii, care, spre deosebire de măştile filtrante şi filtrant-sorbante, izolează complet căile respiratorii de mediul înconjurător;
  • completurile de protecţie sunt echipamente confecţionate din materiale care să asigure protecţia pe timpul acţiunii sau staţionării într-o zonă contaminată.

 

Cetățenii sunt obligați să-și asigure mijloacele individuale de protecție, trusa sanitară, rezerva de alimente și apă, precum și alte materiale de primă necesitate pentru protecția familiilor lor.

 

Obligaţia asigurării cu mijloace de protecţie individuală a cetăţenilor care se află în zonele de planificare la urgenţă revine fiecărui obiectiv sursă de risc.

 

În vederea asigurării protecţiei populaţiei, a bunurilor materiale şi a valorilor culturale, uneori se impune decontaminarea CBRN în scopul neutralizării sau îndepărtării substanțelor toxice industriale sau de luptă, materialului radioactiv precum și neutralizarea agenților biologici.